Slovenija
20 ogledov

Izbrisanim obljubil dokumente in odškodnine

vajgl bobo Žurnal24 main
Ivo Vajgl je v Beogradu napovedal, da bo Slovenija začela uveljavljati odločbo ustavnega sodišča v zvezi z vprašanjem statusa manjšin in izbrisanih oseb.

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Ivo Vajgl je v Beogradu na sestanku s predsednikom odbora srbske skupščine za zunanjo politiko Dragoljubom Mičunovićem izjavil, da se bo začela uveljavljati odločba ustavnega sodišča v zvezi z vprašanjem statusa manjšin in izbrisanih oseb, ki bodo dobile dokumente in povračilo škode. Odškodnine so v tem smislu "stvar zakonodaje in stvar predpisov, da se vidi, kdo ima v Sloveniji pravico do takšne odškodnine", kot je pojasnil Vajgl.

Po poročanju srbske tiskovne agencije, ki se sklicuje na sporočilo službe za odnose z javnostmi srbske skupščine, je Vajgl na pogovoru v Domu narodne skupščine tudi poudaril, da se bodo pospešila pogajanja o zaključku sporazuma o socialnem varstvu med Slovenijo in Srbijo.

V Srbiji zadovoljni
Srbski državni sekretar za diasporo Miodrag Jakšić je Vajglovo napoved pozdravil ter spomnil, da je zaradi nezakonitega izbrisa iz registra stalnega prebivalstva leta 1992 približno 30.000 ljudi, večinoma Srbov, izgubilo vse pravice, so sporočili iz srbskega ministrstva za diasporo.

Slovenska opozicija ni navdušena
Manj so z napovedjo zadovoljni v opozicijski SDS. "Nesprejemljivo je, da gre eden od ključnih ljudi v koaliciji napovedat izplačevanje odškodnin tako imenovanim izbrisanim v Beograd," je poudaril poslanec SDS Branko Grims. Ob tem je vnovič izpostavil, da tako imenovani izbrisani v mednarodnem pojmovanju izraza to sploh niso, saj da je šlo "zgolj za prenos z enega seznama na drug seznam, nikakor pa ne za odvzem državljanstva". Pahorjeva vlada naj bi si zataknila zanko okoli vratu. "Kar hoče narediti, je protislovensko delovanje", pa je glede Vajglove izjave o izbrisanih dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. " Tisti, ki so bili proti samostojni Sloveniji in niso hoteli državljanstva, bi morali biti kaznovani z izgonom iz države," je prepričan.

Klemenčič: Položaj izbrisanih že rešujemo
Položaj izbrisanih na ministrstvu za notranje zadeve že rešujejo, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu Goran Klemenčič. Napoveduje, da se bodo na ministrstvu "kot pijanec plota" držali odločbe ustavnega sodišča ter najprej z izdajanjem dopolnilnih odločb reševali status izbrisanih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.