Slovenija
28 ogledov

Izbruh gripe v domu starejših

zdravstvo Saša Despot
V Domu starejših občanov za gripo zbolelo 49 stanovalcev, osem se jih zdravi v bolnišnici. V domu gripe ni bilo 27 let.

V Domu starejših v Črnomlju je po zadnjih podatkih za gripo obolelo 49 stanovalcev od skupno 185. "Na dan je zbolelo povprečno osem uporabnikov, danes je na novo zbolel le en uporabnik," razlaga Valerija Lekič Poljšak, direktorica doma.

Da gre res za gripo, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) potrdil v petek, takoj za tem pa so po besedah Lekić Poljšakove uvedli vse ukrepe, tudi preventivne. Tisti, ki še niso zboleli tako dobivajo tamiflu, zdravilo, ki se uporablja za preprečevanje gripe. 

Bojijo se resnih zapletov

"Zdravstvena struktura naših uporabnikov je med najslabšimi v Sloveniji. Kar 80 odstotkov uporabnikov že ob sprejemu potrebuje dodatno zdravstveno oskrbo," razlaga direktorica, ki se boji, da bi lahko pri že tako bolnih varovancih zaradi gripe zapleti težji. 

Osem starejših iz Doma upokojencev se tako zdravi v bolnišnici Novo mesto, v domu pa so razen v izrednih primerih, prepovedani obiski. Zaradi bolniške je odsotnih tudi pet zaposlenih, vendar v domu ne vedo, ali imajo gripo ali kakšno drugo bolezen.

Precepljenost 85 odstotna

"Gripe v našem domu nismo imeli 27 let," pravi Valejija Lekič Poljšak. Proti gripi je cepljenih okoli 85 odstotkov stanovalcev, podoben odstotek se jih je cepilo tudi prejšnja leta. Cepljenje proti gripi je za starejše od 65 let brezplačno. "Vsi se za cepljenje ne odločijo, pri nekaterih pa cepljenje zaradi zdravstvenih razlogov tudi ni priporočljivo," še pove direktorica. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.