Slovenija
23 ogledov

Izdaja obveznic ni prekinjena

Obveznice imajo razmeroma visoko obrestno mero, na kar naj bi vplivala finančna Žurnal24 main
Ministrstvo: Slovenija nadaljuje izdajo dolarskih obveznic. Bogovič: Ustavite trgovanje in počakajte na odziv na reformni program.

Na ministrstvu so danes zagotovili, da se izdaja dolarske obveznice nadaljuje. "Glede na omejitve komuniciranja z javnostjo, ki jih za takšno vrsto transakcije določajo ameriški predpisi, ministrstvo za finance do nadaljnjega ne more posredovati dodatnih pojasnil," so zapisali v sporočilu medijem.

Bonitetna hiša Moody's je v torek znižala oceno slovenskega državnega dolga za dve stopnji z Baa2 na Ba1. S tem je ocena padla v območje naložbe visoke tveganosti (t.i. junk). Kot glavni razlog za znižanje so navedli razmere v bančnem sektorju in ocene o povišani verjetnosti potrebe po zunanji pomoči. Obeti ostajajo negativni.

Zaradi novice o spremembi ocene je bila Slovenija prisiljena odložiti predvideni zaključek izdaje slovenske dolarske obveznice. Izdaja naj bi sicer po neuradnih podatkih ob velikem povpraševanju do prekinitve potekala zelo dobro.

Dvojne ocene

Nekateri poznavalci so poudarjali, da gre za načrtno in usklajeno miniranje izdaje slovenske dolarske obveznice in za velik prelom z običajno prakso objavljanja ocen, ko se države pred tem obvesti o nameri po spremembi ocene in razlogih za tak korak. Drugi so menili, da so na ministrstvu za finance vedeli za možnost reza bonitete in da so zato šli predhodno na trg.

SLS bi trgovanje ustavila

Predsednik SLS Franc Bogovič vladi predlaga preložitev izdaje dolarske obveznice vsaj do prvih odzivov na reformni program. "V tem trenutku je nesmiselno izgubljati dragoceni čas in energijo za ukvarjanje s tem, kdo je kriv za včerajšnjo objavo slabše bonitetne ocene, temveč je treba sprejeti nove okoliščine, ki so nastale," pravi. Po njegovi oceni je precej nenavadno, da želi MF nadaljevati z izvedbo izdaje dolarske obveznice, medtem ko je zaupanje investitorjev po včerajšnjem dogodku močno prizadeto.

Na Twitterju pa se je oglasil tudi nekdanji predsednik vlade in voditelj največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Zapisal je, da je "edini vzrok za ta strošek virantovanje".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.