Slovenija
10 ogledov

Izdalo jih je premoženje

Durs zavezanca najprej pozove k predložitvi podatkov, nato pa na podlagi teh in Žurnal24 main
Utajili štiri milijone evrov. Durs je pri 33 osebah zaključil nadzor izvora premoženja. Nepravilnosti ugotovili pri 29.

Nadzor. Davčna uprava RS (Durs) že od leta 2008 pri fizičnih osebah preverja, od kod jim premoženje, ki ga ne bi mogli kupiti s svojimi prijavljenimi dohodki. Do danes so tako za pojasnilo zaprosili 148 fizičnih oseb.

140 tisoč evrov davka je utajila povprečna fizična oseba, pri kateri je Durs ugotovil nepravilnosti.

Durs je z zapisnikom v dveh letih in pol zaključil 33 inšpekcijskih nadzorov, v kar 29 primerih (88 odstotkih) pa so ugotovili nepravilnosti in skupaj za štiri milijone evrov davčnih obveznosti. To pomeni, da je bilo zatajenega premoženja za nekajkrat več.

Izgovor so pokojne babice
“Letos do 31. maja je bilo ugotovljenih za 918 tisoč evrov davčnih obveznosti, lani 2,8 milijona evrov, v letu 2007 pa za 220 tisoč,” pravijo na Dursu. Dodajajo, da so inšpekcijski nadzori zelo težavni in dolgotrajni. “Pri iskanju izvora premoženja se vedno pojavi kakšna babica ali teta iz tujine, od katere so podedovali denar,” pravi poznavalec in razkriva, da je Durs v enem primeru ugotovil celo za okoli 600 tisoč evrov dodatnih obveznosti.

Velikokrat se postopki zavlečejo tudi, ker se zavezanci obrnejo na sodišče – sodni mlini pa meljejo počasi, pravi sogovornik.

Sumljive hiše, avtomobili

“Izbor se opravlja na podlagi analiz podatkov, zbranih in shranjenih v davčnih evidencah davčne uprave, ter analiz drugih informacij (policije, državnega tožilstva in drugih),” pravijo na Dursu. Pomagali si bodo tudi z evidenco Geodetske uprave RS (Gurs), medtem ko podatke iz registra motornih vozil, zemljiške knjige in bonitetnih hiš že uporabljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.