Slovenija
24130 ogledov

Izdano oranžno opozorilo: Tukaj bo najhuje

dež Profimedia
Agencija RS za okolje je izdala oranžni alarm zaradi močnih in dolgotrajnih nalivov.

Oranžno opozorilo velja za jugozahod države. "Danes se bodo predvsem na Primorskem pojavljali močni in dolgotrajni nalivi," so zapisali. 

Oranžno opozorilo pomeni, da vodotoki lahko poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Lahko prihaja do motenj v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Lahko se sprožijo zemeljski plazovi. V 24 urah bi lahko padlo med 50 in 85 mm padavin. 

"Če pa preverimo karte meteorološkega modela ICON D2 strani meteologix pa bi lahko zaradi orografskih padavin na območju Krasa, Vipavske doline in sosednjih krajev v tem obdobju prejeli tudi do 200 mm padavin," dodaja portal Neurje.si.

"Danes bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo krajevne padavine. Vmes bodo tudi posamezne nevihte in nalivi. Zapihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21 °C," piše agencija za okolje.

V petek bo na vzhodu države spremenljivo oblačno s sončnimi obdobji, drugod bo povečini pretežno oblačno. Občasne krajevne padavine bodo sprva možne predvsem v zahodni polovici Slovenije. Padavine se bodo zvečer okrepile in razširile proti vzhodu. Vmes se bodo pojavljale tudi nevihte. Krepil se bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 23 do 27 °C, na severozahodu okoli 19 °C.

V soboto bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije občasne krajevne padavine, na vzhodu pa bo več sonca. V nedeljo bo deloma sončno, na zahodu države bo več oblačnosti. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo še možna kakšna kaplja dežja.

Jesensko vreme | Avtor: Profimedia Profimedia

Podobno kot v nedeljo bo tudi v ponedeljek. Pričakujemo lahko deloma sončno vreme, v zahodni Sloveniji so možne manjše padavine. "V torek in sredo kaže na več oblačnosti in povečano verjetnost za prehod vremenske motnje s padavinami. Prihodnji četrtek spet kaže na bolj suho vreme, prihodnji petek pa se verjetnost za padavine spet poveča. Jutranje temperature bodo okoli 10, najvišje dnevne pa povečini med 15 in 20 °C," o vremenu v prihodnjem tednu pravijo na agenciji za okolje. 

Povečana nevarnost pojava zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije je zaradi napovedanih večjih količin padavin izdal opozorilo za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, piše STA. Opozorilo velja tudi za območja nedavno prizadeta v ujmi. 

Prebivalci naj bodo pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih. Predvsem naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter površinsko zastajanje vode. Če opazijo sprememba na tleh ali objektih in v primeru sprožitve plaza, naj pokličejo na 112.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:41 19.oktober 2023.

    Zaenkrat ni videti,da bi bilo kaj hujšega!!!