Slovenija
446 ogledov

Izdelava učnih orodij za de-radikalizacijo mladih

Alma Mater Europea Mediaspeed
Alma Mater Europaea (ECM) v okviru mednarodnega projekta MATES sodeluje pri izdelavi interdisciplinarnih učnih orodij za de-radikalizacijo mladih.

"V projektu smo razvili model, ki je namenjen izobraževanju tistim osebam, ki se ukvarjajo z radikaliziranim mladostnikom na poti resocializacije," je povedal raziskovalec Goran Gumze.

Kot so sporočili z ECM, so bili leta 2015 povabljeni v mednarodni konzorcij za prijavo na razpis Evropske komisije za financiranje projektov s področja radikalizacije, terorizma in preprečevanja teh oblik nasilnega ekstremizma. Psihoanalitični Inštitut za družbene raziskave iz Rima, ki je prijavitelj projekta, je poleg tega k izvajanju povabil Katoliško Univerzo iz Porta, Univerzo La Sapienza iz Rima, Neodvisno univerzo iz Barcelone, Univerzo Tartu iz Estonije in nemško katoliško izobraževalno organizacijo za migrante CJD iz Hamburga.

Celo z domnevnii skrajneži

Glavni cilj projekta MATES, ki se bo končal prihodnji mesec, izvaja pa se vse od novembra 2016, je bil izdelati interdisciplinarna učna orodja za de-radikalizacijo mladostnikov in mladih odraslih med 14. in 24. letom starosti.

Pri razvoju izobraževalnega modela so se po besedah projektnega vodje na ECM Gumzeja osredotočili na paznike v zaporih, policiste, socialne delavce, skrbnike v času pogojnih izpustov iz zapora ter predstavnike lokalne skupnosti, v kateri živi radikalizirana oseba.

"Za oblikovanje učinkovitih orodij so morali strokovnjaki z različnih področij - psihologije, forenzike, sodstva, antropologije, državne varnosti in obrambe, izobraževanja, religije - sodelovati na mednarodnem nivoju in s teoretskim in empiričnim pristopom zaznati razloge za radikalizacijo, identificirati trenutno najbolj problematične radikalne skupine, identificirati načine propagande radikalnih idej, rekrutiranja ter financiranja in oblikovati strategije za de-radikalizacijo," je povedal na predstavitvi v Mariboru ta teden.

Raziskovanje je potekalo s pomočjo analize obstoječe literature, rezultatov že izvedenih projektov s tega področja, obstoječega propagandnega materiala na internetu, kanalov rekrutiranja, pogovori z radikaliziranimi posamezniki v zaporih, intervjuji z migranti in podobno.

Raziskovalci ECM so med drugim tudi izvedli pogovore z domnevnimi skrajneži v Bosni in Hercegovini. "Ta del empirične raziskave smo izvedli raziskovalci Alma Mater Europaea v sodelovanju s snemalno ekipo oziroma posrednikom iz Sarajeva. Slednji je dogovoril sestanke in privolitev za snemanje intervjujev. Posneti intervjuji so predstavljali enega glavnih virov informacij za oblikovanje strategij de-radikalizacije," je pojasnil Gumze.

"Nekatere informacije so bile sicer pričakovane, a smo na podlagi teh in preteklih izkušenj iz sorodnih projektov ugotovili, da bo de-radikalizacija težavna in draga, če ne celo nemogoča. Za zagotovitev varnosti v Evropi bo treba vlagati v preprečevanje radikalizacije, zagotavljanje varnosti in onemogočanje kanalov propagande in rekrutiranja ter ustvarjanje razmer za uspešno sobivanje, sprejemanje in zagotavljanje enakih možnosti na trgu dela," je prepričan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.