Slovenija
18 ogledov

Izguba NLB tudi do 120 mio evrov

Božo Jašovic, prvi mož NLB, napoveduje okoli 100 milijonov evrov izgube. (Foto: Žurnal24 main
Po besedah predsednika uprave NLB Boža Jašoviča bi izguba skupine NLB do konca leta na račun slabitev in rezervacij lahko dosegla 100 oziroma maksimalno 120 milijonov evrov.

Jašovič je spomnil na ugotovitve bonitetnih agencij, da je banka zaradi slabih posojil pod velikim pritiskom. Izrazil je tudi prepričanje, da bo NLB obvladala posle na Zahodnem Balkanu, šlo naj bi le še za vprašanje njihove razrešitve.

Prvi mož NKBM Matjaž Kovačič je napovedal, da bodo slabitve ob koncu leta najverjetneje pristale na lanski ravni, to je okoli 44 milijonov evrov. Po njegovih besedah je banka v prvih desetih mesecih kreditiranje gospodarstva povečala za štiri odstotke in tako tudi okrepila tržni delež na poslovanju s podjetji ter tudi z gospodarstvom.

Kovačič je dejal, da se povečuje delež slabih naložb, a je prepričan, da je banka kapitalsko dovolj trdna, da to obvlada.

Banke so stabilne
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je poudaril, da so banke stabilne. Banka Slovenija spremlja dogajanje in ukrepa, kjer je treba, čeprav tega ne počne javno. Kranjec je pojasnil, da so tudi slovenske banke v letih debelih krav sledile trendom (pre)hitre rasti posojil, zaradi česar so se ustvarjali baloni. Tudi brez zapletenih finančnih instrumentov lahko namreč po njegovih besedah pride do sorazmerno visokega obsega slabih posojil oziroma naložb.

Kranjec je še dodal, da so se dobički slovenskih bank lani glede na 2008 prepolovili, letos pa se bodo znova. "Naše banke niso posebno donosne," je povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.