Slovenija
34 ogledov

Izgubili bodo sedmino prihodkov

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
V bolnišnicah zaradi umikov soglasij za nadurno delo zdravnikov pričakujejo daljše čakalne dobe.

Množičen umik soglasij zdravnikov za prostovoljno dodatno nadurno delo bo negativno vplival na poslovanje v zdravstvenih ustanovah, meni v. d. strokovne direktorice izolske bolnišnice Edvina Gregorič. "Z novim načinom plačevanja dežurstev bomo sicer nekaj privarčevali, približno 0,7 odstotka," je pojasnila in dodala, da bodo obenem izgubili približno sedmino letnih prihodkov zaradi nerealiziranega programa dela.

V Splošni bolnišnici Izola je bilo konec julija skupno zaposlenih 125 zdravnikov, specialistov in pripravnikov, soglasja za delo preko polnega delovnega časa pa je preklicalo 76 zdravnikov, pravi Edvina Gregorič. Internistični oddelek bo po njenih besedah tudi ob umiku soglasij zagotavljal delo v urgentni internistični ambulanti in oddelkih, obseg dela v specialistični ambulanti bo zmanjšan do 50 odstotkov. Na kirurškem oddelku bodo nenujne operativne posege zmanjšali za 30 do 50 odstotkov, na ginekološko-porodniškem oddelku pa bo tudi po prvem septembru zagotovljeno normalno delo v porodnišnici, specialističnih ambulantah in funkcionalni diagnostiki. "Podaljšanje čakalnih dob bomo sprotno objavljali na naši spletni strani," obljublja strokovna direktorica.

V mariborskem kliničnem centru je soglasje za nadurno delo umaknilo 61 odstotkov vseh zaposlenih zdravnikov, so sporočili. "Če bodo umiki soglasja dokončni, bo 24-urno zdravstveno varstvo zagotovljeno s turnusnim delom," pravi direktor Gregor Pivec. Urgentno delo bo po njegovi napovedi normalno potekalo, pravočasno pa bodo obravnavani tudi drugi nujni primeri. "Ostale redne programe bomo izvajali pretežno v dopoldanskem času, če bodo kadrovske možnosti dopuščale tudi v popoldanskem času," ocenjuje. Ker bi pri rednih programih lahko prišlo do podaljšanja čakalne dobe, prosi paciente za razumevanje.

Danes sta se sestala minister za zdravje Dorijan Marušič in premier Borut Pahor in se posvetila tudi opozorilom glede zagotavljanja 24-urnega zdravstvenega varstva, na katere so v pismih opomnili nekateri zdravniki. Kot so sporočili iz premierjevega kabineta, sta se Pahor in Marušič dogovorila, da se jutri sestaneta z zdravniki na delovnem pogovoru. Tam bi se poskušali dogovoriti, kako po sprejetju zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ureja tudi dodatke za dežurstva, zagotoviti 24-urno zdravstveno varstvo. Danes pa sestankuje tudi predsedstvo sindikata Fides in razpravlja o problemih, povezanih z umikom soglasij za nadurno delo ter o njegovih posledicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.