Slovenija
23 ogledov

Izgubili bodo vse akreditacije

IVZ Žurnal24 main
Združevanje zavodov. Strokovnjaki iz regij na ljubljanski nacionalni inštitut.

"Združevanje za naš zavod pomeni, da bo približno 30 zaposlenih strokovnjakov odšlo na ljubljanski Nacionalni inštitut za javno zdravje," pojasnjuje Zora Levačić, direktorica Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor. Z novim zakonom se bo Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) in devet regijskih zavodov za zdravstveno varstvo združilo v dva samostojna zavoda – Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Sedež v Mariboru?

Že novembra so k mariborskemu laboratoriju pripojili laboratorij IVZ, zato Mariborčani upajo, da bo v Mariboru tudi sedež nacionalnega laboratorija. Takšne informacije, za zdaj še neuradno, prihajajo tudi s pristojnega ministrstva.

"Res smo dobili del posla od laboratorija IVZ, vendar je to za njihovo preživetje premalo, tako da se zdaj do neke mere črpa substanca iz našega laboratorija," pravi Dušan Novak, predstojnik Centra za mikrobiologijo ZZV Maribor, o finančnih težavah prevzema ljubljanskega laboratorija.

Eno leto za akreditacijo

"Da bi novi nacionalni laboratorij funkcioniral, potrebuje številne nujne akreditacije. Nova pravna oseba pa tega ne bo imela. Za pridobitev akreditacije je potrebno približno eno leto," pravi Emil Žerjal, predstojnik Inštituta za varstvo okolja ZZV Maribor.

Vsi zaposleni bodo dobili nove pogodbe. "Laboratorij je nekoliko predimenzioniran, in to bo treba racionalizirati. Kako, pa je še prezgodaj govoriti," zaključuje direktorica Levačićeva

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.