Slovenija
143 ogledov

Jankovićeva odločitev znana jutri ob 14. uri

Zoran Janković
1/20
Anže Petkovšek
Pod poziv osebnosti iz različnih sfer javnega življenja Zoranu Jankoviću, naj kandidira na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah, se je podpisalo 26 posameznikov. Janković bo odločitev sporočil jutri ob 14. uri. Janša: Nekaterim zelo uglednim ljudem se ne bi bilo treba tako ponižati.

POUDARKI:

- Janković kljub velikim pričakovanjem svoje odločitve še ni razkril danes. Dejal je, da je obisk zanj velika čast. Odločitev bo sporočil jutri zgodaj popoldne. Še prej bi rad govoril z direktorji vseh zavodov in s svojo listo. Priznava, da ima malo časa, glede na to, koliko je volilnih okrajev.

- "Nekateri tvoji znanci smo se v teh težkih časih zbrali, da ti predlagamo novo operativnost. Zbralo se nas je 26: podpisani smo državljani Republike Slovenije, doma na različnih področjih življenja smo se v času težke gospodarske in družbene krize odločili za nenavadno, ampak ne nepričakovano potezo – da se Zoran Janković odloči za sodelovanje na prihajajočih volitvah," je dejala Nuša Kerševan, nekdanja županja Ljubljane.

- "Dragi Zoran Janković, zakaj želim, da kandidiraš? Ker sva si po značaju podobna – kar rečeš, tudi storiš. In ker si self-made man," pa je Jankovića nagovorila Svetlana Makarović.

- pred tiskovno konferenco Jankovića sta na Mestno občino Ljubljana prišla Žiga Debeljak, predsednik uprave Mercatorja, in Renata Brunskole, županja Metlike, poslanka in članica poslanske skupine SD. Iz poslanske skupine sicer še ni izstopila, bi se pa to utegnilo zgoditi v kratkem. Dejala je, da Bela krajina potrebuje predstavnika v parlamentu, Jankoviću pa je prišla izrazit podporo. Meni, da bi za Slovenijo naredil veliko.

Zoran Janković kandidatura | Avtor: Maja Kalan Maja Kalan

- prišli so tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, umetnika Magnifico in Branko Đurić - Đuro ter Igor Arih iz agencije Arih. Arih je dejal, da je kampanja narejena že eno leto, kdaj bo javno predstavljena, še ni hotel povedati.

- prisotni so bili tudi Janez Stanovnik, France Bučar, Lojze Ude, pravnik Jože Mencinger, nekdanji direktor Mercatorja Miran Goslar, pisateljica Svetlana Makarovič, zdravnik Rajko Kenda.

- pred stavbo MOL je bila res gneča: prišli so še vsi podžupani MOL-a, glasbenik Zoran Predin, predsednica ZDUS-a Mateja Kožuh Novak, Nuša Kerševan, športnik Iztok Čop …

Kandidatura Zorana Jankovića | Avtor: Maja Kalan Maja Kalan

Sprejem ob 12. uri

Ob 12. uri je Janković na mestni občini "sprejel skupino uglednih državljanov glede morebitne udeležbe na parlamentarnih volitvah". K njemu so prišli, da bi ga pozvali h kandidaturi na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Kučan: Jankovićeva prednost sposobnost in strankarska neobremenjenost

Sposobnost ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter njegova neobremenjenost s strankarskimi opredelitvami sta njegova prednost, za Slovenijo pa je to dobra priložnost, je po predaji skupnega poziva Jankoviču, naj sodeluje na državnozborskih volitvah, dejal nekdanji predsednik države Milan Kučan. Ocenjuje, da Slovenija potrebuje pragmatično vlado.

Na vprašanje, ali bo Janković predstavnik bitke proti Janši, ki napoveduje na volitvah rezultat "50 plus", nekdanji predsednik odgovarja, da je vsaka takšna ambicija nedemokratična. Vendar, kot pravi, "nihče ne more računati, da bo brez sodelovanja kos zahtevnim problemom".

Na njegove izjave se je na Twitterju že odzval predsednik SDS Janez Janša, ki izpostavlja, da je Kučan to povedal v Ljubljani, "kjer ima Jankovićeva lista 50 plus. Po Kučanovem Janković vlada nedemokratično," dodaja Janša.

Sam preverja priljubljenost

O vstopu Jankovića v politiko na državni ravni se ugiba že precej časa.

Javnomnenjske raziskave kažejo različne podatke. Anketa Ninamedie, ki jo je izvedla za časnik Mladina, je pokazala 9,8-odstotno podporo Listi Zorana Jankovića, raziskava Politbarometer pa je morebitni listi prisodila le odstotek glasov.

Janković se je odločil, da bo priljubljenost izmeril tudi sam: na svojem profilu na Facebooku je objavil anketo, v kateri sprašuje: Ali želite, da Zoran Janković kandidira za mandatarja? Do zdaj jih je več odgovorilo z da.

Tudi Žurnal je povprašal med prebivalci različnih regij, kaj menijo o morebitni kandidaturi ljubljanskega župana na parlamentarnih volitvah.

Neljubljančani so se povečini strinjali, da bi državo znal voditi, a hkrati opozarjajo, da bi bilo to dobro predvsem za Ljubljano.

Afere na dlani

Morebitni Jankovićevi protikandidati pa bi imeli na zalogi kar precej materiala, ki bi se potencialno lahko razvil v afere.

V zadnjih dneh mediji obširno poročajo predvsem o nenavadnih transakcijah njegovega sina Jureta Jankovića.

Janković pa je danes glede negativne kampanje preko njegovih sinov dejal, da če je to orožje nasprotnikov, je to res škoda.

Komentarjev 51
  • privat 18:25 14.oktober 2011.

    mogoče pa bi bilo treba fizično preprečiti "uštimane volitve" Zdaj je tko...vseeno koga volite ista mafija bo ostala pri koritu!! Kot v Rusiji,po Putinu Putin ali italiji viva cosanostra berlusconi

  • xy 09:30 11.oktober 2011.

    ti pa še kar serješ po forumu? nisi odšel na nagradno popotovanje po poteh AVNOJ, kot tvoj vzornik?

  • JANEZ1958 22:51 10.oktober 2011.

    Ti moj ježek a si ugotovil ,kdo mu sodi?.