Slovenija
0 ogledov

Izjema samo za Zidarja

Časi, ko se o napakah v zdravstvu ni govorilo, so mimo, je zdravnike posvaril Ja Žurnal24 main
Sporno. Pri nujnih operacijah izbira zdravnika načeloma ni možna.

“Iz prvega zapisnika je bilo mogoče razbrati, da operacija Ivana Zidarja ni bila nujna. Po samovoljnem posegu predsednika komisije Smrkolja se zaključki strokovnega nadzora razumejo drugače,” nam je po tem, ko so v ljubljanskem kliničnem centru predstavili rezultate izrednega nadzora, sporočil vir.

Kirurgu 52 evrov

Operacija Zidar. Zidarja, ki mu hromi noga, pregleda nevrologinja Žvanova, ugotovi, da je operacija nujna, in predlaga obravnavo pri nevrokirurgu.

Zidarjev kardiolog Gričar posreduje pri nevrokirurgu Ardebiliju. Ta Zidarja operira še isti večer, operacija traja štiri ure, kirurg za vsako naduro dobi 13 evrov.

Profesor Vladimir Smrkolj je potrdil, da je bil predsednik komisije, informacije o spremembah zapisnika pa ni želel komentirati. Po naših podatkih sta bila v komisiji še nevrokirurg Borut Prestor in predstojnik ortopedske klinike Vane Antolič. Prvi ni želel dati komentarja, drugega pa nam ni uspelo priklicati.

Nepravilno in pomanjkljivo
“Pacient bi moral biti operiran v vsakem primeru v nekem časovnem obdobju pod nujno, morda bi se kateri od kirurgov odločil, da lahko ponoči še spremlja pacienta,” je povedala strokovna direktorica kliničnega centra Brigita Drnovšek Olup.

“Običajna praksa je takšna, da v primeru nujne operacije bolnik praviloma ne more izbirati, kdo ga bo operiral,” je pojasnila Drnovšek Olupova in tako potrdila, da je bila pri nekdanjem prvem možu SCT Ivanu Zidarju narejena izjema.

Komisija je ugotovila še administrativne nepravilnosti pri sprejemu – Zidar je zaobšel dežurnega zdravnika –, prav tako je komisija, ki je opravljala strokovni nadzor, odkrila pomanjkljivosti v 
dokumentaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.