Slovenija
1687 ogledov

Izjemen dosežek: Pristali so na luni

Misija na luno luna indija
1/3
Profimedia
Indijska sonda Chandrayaan-3 je danes varno pristala na Luni in s tem postala prvo plovilo, ki je pristalo v bližini doslej malo raziskanega južnega pola Zemljinega naravnega satelita. Sonda bo sedaj lahko izvajala znanstvene poskuse, zbirala podatke o mineralni sestavi površja in preverjala morebitno prisotnost vode na južnem polu Lune.

"Chandrayaan-3 je uspešno pristal na Luni," je sporočila indijska vesoljska agencija Isro. Pristanek je potrdil tudi indijski premier Narendra Modi, ki se sicer trenutno v Južni Afriki udeležuje vrha skupine Brics, poroča britanski BBC.

Chandrayaan-3 je vzletela že 14. julija in kasneje vstopila v neke vrste tekmo z rusko sondo Luna-25, ki je vzletela 11. avgusta, da bi kot prva dosegla južni pol Lune. Ruska sonda je sicer v soboto med poskusom pristanka strmoglavila na Lunino površje, tako da je indijsko plovilo danes kot prvo pristalo v bližini doslej malo raziskanega južnega pola Lune.

Misija na luno luna indija | Avtor: Profimedia Profimedia

Indijska sonda bo sedaj izvajala znanstvene poskuse, zbirala podatke o mineralni sestavi površja Lune in preverjala morebitno prisotnost vode na južnem polu Zemljinega naravnega satelita.

Potencial za obstoj vode na Luni je postal pomemben vidik vesoljske tekme med Indijo in Rusijo, pa tudi Kitajsko, Evropo in ZDA - predvsem zaradi potencialnega izkoriščanja različnih surovin na Luninem površju.

Uspeh na tem področju bi po pričakovanjih analitikov lahko služil kot osnova za vzpostavitev postojanke na Luni, ki bi lahko v prihodnosti postala izhodišče za odprave na Mars in globlje raziskovanje vesolja.

Misija na luno luna indija | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 18:26 23.avgust 2023.

    Škoda ker niso na sondo naložili tudi Janšo, hehehe.

  • Kmodri 18:12 23.avgust 2023.

    Čestitke!