Slovenija
26675 ogledov

Izklop 3G in 56 evrov subvencije za nakup novega mobitela

Slovenija 260.11.2013 mobitel, mobilna telefonija, mobilno omrezje, google, ilus Saša Despot
Pri naših sosedih bodo predvidoma še letos ugasnili 3G omrežje. Vsem, ki imajo še stare mobilne telefone, bodo nakup novih subvencionirali. So takšni načrti tudi pri nas? Da in ne.

Na Madžarskem bodo letos ali v začetku prihodnjega leta izključili omrežje 3G. Gre za odločitev posameznih operaterjev, ne za odklop, ki bi ga predpisala država.

"Po podatkih operaterjev je še okrog 600 tisoč uporabnikov 3G omrežja, a dve tretjini jih mobilni telefon uporablja le za glasovne storitve. Le štiri odstotke vsega prenosa podatkov prek mobilnega omrežja je prek 3G omrežja," so nam pojasnili na madžarski agenciji za medije in infokomunikacije (NMHH).

Agencija je že maja lani začela z osveščanjem o prehodu, februarja pa bodo začeli s programom subvencioniranja nakupov novih 4G VoLTE ali 5G mobitelov. Subvencija bo znašala 20 tisoč forintov (približno 56 evrov), denarja pa je dovolj za 250 tisoč prebivalcev. Menijo, da bo to več kot zadoščalo, saj več kot 400 tisoč uporabnikov 3G omrežja ne uporablja prenosa podatkov in zaradi izklopa tega omrežja ne bodo prizadeti.

Pogoj za pridobitev subvencije bo, da so bili 2G ali 3G telefoni v uporabi zadnjega pol leta, pred odobritvijo subvencije pa bodo preverili IMEI številke telefona, da ne bi ljudje subvencij koristili za stare telefone, ki jih več ne uporabljajo. 

Ker je za akcijo rezerviranega precej denarja, v uradu razmišljajo, da bi maja subvencijo omogočili tudi za uporabnike 2G mobilnih telefonov in tako ljudem, ki digitalno zaostajajo, omogočili vstop v digitalni svet.

Omrežje 3G ni več dovolj učinkovito, da bi izpolnjevalo spremenjena pričakovanja uporavnikov in mobilnim operaterjem onemogoča razvoj bolj učinkovitih omrežij 4G in 5G. Menimo, da bo imela izključitev 3G omrežij pozitiven učinek.

madžarska agencija za medije in infokomunikacije

Telekom: Tudi mi bomo 3G izključili

"Tudi mi načrtujemo, da bomo z namenom tehnološke in razvojne optimizacije omrežja tehnologijo 3G postopoma nadomestili s sodobnejšima ter energetsko in tehnološko učinkovitejšima tehnologijama 4G in 5G, natančnega časovnega okvirja pa vam v tem trenutku ne moremo posredovati. Pri tem je uporaba frekvenčnega spektra tehnološko nevtralna, tako da je obstoječe frekvenčno področje 2100 MHz, ki ga večinoma uporabljamo za tehnologijo 3G, uporabno tudi za ostale tehnologije, predvsem za 4G in 5G," so pojasnili v Telekomu Slovenije.

"Tehnologijo 3G oz. UMTS uvedli leta 2003, danes pa v našem omrežju zgolj 3G uporabljajo le še nekatere starejše naprave za poslovno uporabo, kot so starejši senzorji in rešitve za telematiko, pa tudi nekatere starejše pametne ure, medtem ko velika večina naprav v našem omrežju podpira tudi ostale sodobnejše tehnologije (v akcijskih ponudbah so naprave na voljo tudi za en evro)," so še dodali.

Po mnenju poznavalca bi bili problem lahko 4G telefoni, ki ne podpirajo glasovnih storitev prek LTE omrežje, tako imenovanega VoLTE, kar so skoraj vsi 4G telefoni, ki so starejši od treh let. Ko bi izklopili 3G omrežje, bi omrežje 4G oziroma LTE prevzelo glasovne storitve, 5G pa prenos podatkov. 

A1: ugasnili ga bomo do konca leta 2024

"Predvidoma bo tehnologija 3G v A1 Slovenija ugasnila najkasneje do konca leta 2024. To prinaša kar nekaj pozitivnih posledic, kjer bi izpostavili bolj optimalno delovanje mobilnikov zaradi manj prehodov med tehnologijami. Mobilni operaterji bodo lahko sproščene frekvence uporabili za širitev kapacitet omrežij 4G/LTE in 5G. Trenutno je med uporabniki le neznaten del tistih s starejšimi mobilniki, ki ne podpirajo tehnologij 4G/LTE ali 5G. Verjamemo, da bodo sčasoma v široki ponudbi našli novejši in dostopnejši mobilnik. Kljub izklopu omrežja 3G pa bodo uporabniki lahko še najprej nemoteno uporabljali storitve govorne telefonije in prenosa podatkov ne glede na telefon, ki ga bodo uporabljali," pravijo na A1.

"Nepisano pravilo pri razvoju mobilnih omrežij pravi, da vsakih 10 let dobimo novo verzijo tehnologije. V vpeljavi je tehnologija 5G – omrežja se širijo, razvijajo se prve uporabne rešitve in produkti. Trenutno nosilna tehnologija mobilnih komunikacij je 4G/LTE, ki je na voljo 98 % prebivalcev v Sloveniji. Pomemben del glasovne telefonije prevzema VoLTE, 4G/LTE pa je postal standard tehnologije prenosa podatkov. S pojavom novih tehnologij pa starejše izgubijo uporabno vrednost," so še dodali.

Nekatere nekoč 3G frekvence se že uporavljajo za 4G .

"Frekvenčni spektri so po naravi tehnološko nevtralni, kar pomeni, da jih lahko operater uporablja za različne tehnologije, omejitve pa so večinoma vezane na zmožnosti tehnologije pri proizvajalcih omrežne opreme. Globalno gredo trendi v smeri združevanja spektrov, in sicer predvsem zaradi potreb, povezanih z uporabo podatkovnih storitev, pri katerih je za večje hitrosti in boljšo uporabniško izkušnjo prvi pogoj dovolj spektra. Zato prihaja do ukinjanja določenih tehnologij in nato uporabe spektra za najbolj razširjene tehnologije LTE/LTE+ ter kasneje tudi v 5G. Pri Telemachu kratkoročno ne načrtujemo ukinitve 3G omrežja, saj z njim zagotavljamo najboljšo pokritost in govorne storitve za uporabnike, ki ne uporabljalo VoLTE," pravijo v Telemachu in dodajajo, da se predvsem višji frekvenčni nosilci (2100 MHz), ki so se nekoč uporabljali v 3G omrežjih, danes že pretežno v 4G omrežjih.

"Prihranki, ki bi jih prinesla ukinitev določene tehnologije, so odvisni od proizvajalca omrežne opreme in same arhitekture mobilnega omrežja, zato jih je za konkretno omrežje težko oceniti. Delež naprav 4G se veča, ravno tako pa VoLTE podpira vedno več naprav nižjega cenovnega razreda," pravijo na Telemachu.

Nekoč so bila SMS sporočila pravi bum

"Na področju mobilne telefonije je bilo prvo desetletje v znamenju tehnologij NMT, ki so omogočale predvsem govorno telefonijo, in GSM, ki je med uporabniki pravi »bum« najprej povzročila z uvedbo kratkih sporočil SMS, nato pa še z uvedbo GPRS, prvega paketnega prenosa podatkov. Drugo desetletje je bilo v znamenju tretje mobilne generacije (UMTS oz. 3G), ki je prinesla prve megabitne hitrosti prenosa podatkov (do 21,6 Mbit/s v smeri k uporabniku) in prve aplikacije za prve pametne telefone. Tretje desetletje je bilo v znamenju razvoja tehnologije 4G, ki je prinesla občutno višje hitrosti prenosa podatkov (do 300 Mbit/s v smeri k uporabniku) in razcvet pametnih mobitelov, četrto desetletje pa se je pričelo v znamenju tehnologije 5G. ki prinaša gigabitne hitrosti prenosa podatkov, še krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvijo (latenco) nekaj milisekund ter možnost hkratnega učinkovitega povezovanja velikega števila naprav za razvoj pametne industrije, pametnih mest in digitalizacije gospodarstva nasploh," so glede razvoja mobilnih tehnologij pojasnili na Telekomu.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 3
  • slučajni2a 20:34 09.oktober 2022.

    Kdo pa jamči, da se 4g in 5g ne bodo sesedala? 3g bi morali obvezno pustit še naprej.

  • Fulmmer 11:46 31.januar 2022.

    Aha, ja fino, kaj pa za tiste ki še z 2G nimamo pokrito?

  • rd2dmk2 09:16 31.januar 2022.

    super... ne da date subvencijo, kar nov telefon imate za dat. zastonj, brez obveznosti.. samo starejše ljudi želite zajebat.. in mal pomislite kakšna gora odpadkov bo spet.. aja bo šlo v Afriko..