Slovenija
100 ogledov

Izkoriščanje delavcev v Loški dolini: "Nismo vedeli"

Slika je simbolna. Reuters
Pred javnost so po tednu dni od finančne preiskave, ki je razkrila izkoriščanje tujih delavcev v Loški dolni, stopili tudi v Gozdnem gospodarstvu Postojna, kjer so tujci delali tudi po 12 ur na dan za mesečno plačilo 150 evrov.

"Nismo vedeli," so danes zatrjevali vodilni Gozdnega gospodarstva Postojna, saj delavce za svojo poslovno enoto Marof Trade najemajo prek zunanjih podjetji Poslovni sistem Veles in Floles, kjer je finančna uprava minuli teden tudi izvedla nadzor.

Sami so se od nepravilnosti distancirali in navedli, da so imeli sami poravnane vse račune do pogodbenikov. Obe podjetji, v kjer so odkrili hude nepravilnosti, imata sicer v najemu stroje in prostore GG Postojna in delavci pravzaprav delajo za GG Postojna.

Na očitke novinarjev, da so za izkoriščanja vedeli vsi in bi zanje morali vedeti tudi v GG Postojna, pa so vodilni nato nekoliko neodločno zatrdili, da so "za določene nepravilnosti vedeli in od direktorja tudi zahtevali, da jih popravi".

Eno pogodbo že odpovedali

Najhujše kršitve izkoriščanja delavcev so inšpektorji, zaznali v podjetju Poslovni sistem Veles, ki je v stoodstotni lasti Gabrijele Štraus. Z njimi je GG Postojna pogodbo že prekinila, še vedno pa preučujejo možnost prekinitve pogodbe s podjetjem Floles. Ta je v lasti Rushitija Florima in Jašarija Venharja.

Za delavce, ki bodo najverjetneje tako ostali brez dela, naj bi tudi v gozdnem gospodarstvu skušali poiskati rešitev. Direktor gozdnega gospodarstva Frenk Kovač je zatrdil, da bodo naslednji teden sklicali sestanek: "Ti ljudje ne bodo ostali prepuščeni sami sebi."

Goran Lukič iz Svetovalnice za migrante, ki je bil prisoten na novinarski konferenci, je pozval Kovača naj delavce zaposli: "Pričakujem, da bodo ti delavci imeli zaposlitev direktno pri tem delodajalcu in bo stvar malce lažja pri njih."

Komentarjev 6
  • alibaba 20:47 19.marec 2016.

    Tale Gabrijela si zasluži žarečo drot piršno med noge. Šipija pa v rit.

  • dragec 13:05 19.marec 2016.

    Kurac vi niste vedeli

  • matermila 07:18 19.marec 2016.

    Šiptarje lifrat nazaj,od koder so prišli,še prej pa jim vse pobrat,pa ljudi plačat,uno babo pa tak za vzor,na kol privezat nago,sredi glavnega trga.Preklete barabe bi naučil živet v petih minutah,sam pri nas je to nemogoče.