Slovenija
28 ogledov

Izpiti in operacije odpadejo

Slovenija 18.04.12, stavka, ljubljana, protest, stavka javnega sektorja,  foto: Boštjan Tacol
Stavka javnega sektorja. Danes bo jasno, ali se bo 23. januarja država ustavila.

Sindikati bodo med splošno stavko zahtevali, da se začnejo pogajanja o znižanju mase plač za ves javni sektor hkrati, kar vlada zavrača. Kako bo v posameznih dejavnostih potekala stavka, bo jasno v četrtek. Po neuradnih informacijah bodo nastale daljše čakalne dobe na mejah, odpadli bi lahko izpiti.

Pouk v šolah odpade

V vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah bodo delavci navzoči, a pouka ne bo. V stavkajočih kulturnih ustanovah bodo odpadle predstave. Na fakultetah bo stavka med izpitnim obdobjem. "Predavanj takrat v nobenem primeru ni," pravi Marko Marinčič iz Visokošolskega sindikata Slovenije, ki upa, da vodstva ne bodo ovirala stavke administrativnih delavcev. Stavkali bodo na ravni univerze, tako v Ljubljani kot Mariboru in na Primorskem. Javni uslužbenci naj bi sicer minimalni obseg dela opravljali tudi med stavko. Marinčič pravi, da je na fakultetah ta minimum težko definirati: "Če bi bilo od opravljanja izpita odvisno študentovo napredovanje v višji letnik ali štipendija, bi izpit izvedli."

Praznični urnik dela

Stavkale bodo tudi medicinske sestre. "Delali bomo po nedeljskem urniku, navzoče bodo le dežurne ekipe," pravi Flory Banovac iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Nujna pomoč bo delovala nemoteno, bolniki naj stavke ne bi občutili. "Če niso nujne, pa bodo operacije odpovedane," dodaja Banovčeva.

Zdravniki ne gredo zraven

Zdravniki se stavki ne bodo pridružili. "V zdravstvu so rezerve, treba jih je le poiskati. Nekaterih profilov imamo preveč," je prepričan Konrad Kuštrin iz sindikata zdravnikov. Dodaja, da se ta hip ukvarjajo s pomembnimi projekti, denimo novo kolektivno pogodbo, stavkovne zahteve pa se jim zdijo nejasne. "Drugim ne zanikamo pravice do stavke. Vodstva zdravstvenih zavodov morajo izpogajati, kako bo potekalo delo stavkajočih, od česar je odvisno, kako bomo delali zdravniki," še pravi. Stavkali bodo tudi cariniki, in sicer tudi po 23. januarju.

Komentarjev 2
  • mirko 12:32 15.januar 2013.

    Sindikati se torej sedaj po novem borijo za nižanje plač v javnem sektorju v kompletu, torej vsem enak procent. Jaz sem pa mislil, da se g. Posedi in Štrukelj borita za to, da bi se tiste najnižje plače procentualno znižale ...prikaži več bistveno manj od tistih višjih in najvišjih. No, počasi bodo le odvrgli svoje maske gospodje iz sindikatov. Oni se torej zavzemajo za to, da se plače v javnem sektorju procentualno znižajo vsem enako, tudi tistim z 500 evri neto plačami !!! To je sindikat elit in ne sindikat delavcev zaposlenih v javnem sektorju. Kdaj se bodo ljudem odprle oči in spregledali hinavščino in manipulacijo sindikatov ?!!

  • ennanova 09:53 15.januar 2013.

    S toplimi pozdravi iz Azerbajdžanahttp://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/732-s-toplimi-pozdravi-iz-azerbajdzana-s-toplimi-pozdravi-iz-azerbajdzana