Slovenija
71 ogledov

Izplačila redko pokrijejo škodo

Poplave Nino Verdnik
Poplave. Zavarovanci, ki so jih prizadele nedavne poplave, so že prejeli prva izplačila. Zavarovalna vsota. Bodite pozorni, ali je predlagana zavarovalna vsota za vas ustrezna ali ne.

Zavarovalnice, na katere smo se obrnili, so zagotovile, da so njihovi zavarovanci že prejeli prva izplačila za škodo, ki so jo utrpeli v nedavnih hudih poplavah.

Različne oblike

“Zavarovalne premije poplavnih zavarovanj so različne in so odvisne predvsem od poplavnega razreda širšega območja, v katerem je predmet zavarovanja, reliefnega in topografskega položaja ožjega območja ter načina zavarovanja,” so naštevali v Zavarovalnici Triglav. Svojim zavarovancem priporočajo, naj postavijo dovolj visoko zavarovalno vsoto (na prvi riziko) v skladu z morebitno škodo, ki bi jo uresničitev nevarnosti povzročila. V nekaterih njihovih paketnih zavarovanjih doma pa so že določeni limiti kritja za primer poplav, ki jih zavarovanci lahko tudi povečajo.

Preverite vsoto

V Zavarovalnici Maribor (ZM) so pojasnili, da je rizik poplav že vključen v zavarovanje (premične) opreme, pri zavarovanju hiše ali stanovanja pa je za primer poplav potrebno doplačilo; lahko se zavaruje do celotne zavarovalne vsote (denimo vrednosti hiše, na primer sto tisoč ali 150 tisoč evrov), lahko pa le do zavarovalne vsote, za katero zavarovanec oceni, da je primerna. O povprečni letni premiji je težko govoriti, a za zavarovanje nepremičnine, velike 150 kvadratnih metrov, višina premije za opremo znaša 80 evrov, za nepremičnino pa 120 evrov, so navedli pri ZM. Zavarovalna vsota se v večini primerov določi z uporabo smernic zavarovalnic, lahko pa jo stranka določi tudi sama. V vsakem primeru pa bodite pozorni in ocenite, ali je predlagana zavarovalna vsota za vas ustrezna ali ne, opozarjajo pri zavarovalnicah.

Stane skoraj pol več

“Zavarovanje, ki vključuje tudi zavarovanje za primer poplav, stane 40 odstotkov več kot standardni paket, kar lahko pomeni od najmanj 60 do 300 evrov na leto,” je razložila Vera Kocbek, vodja marketinga pri Grawe. Zavarovalna vsota za riziko poplav na nepremičnini in premičnini znaša po pet tisoč evrov, pri čemer je vedno možnost povišanja zavarovalnih vsot. “A na žalost se stranke za to redko odločijo,” je pripomnila. Pri Generaliju opažajo, da se ob naravnih nesrečah rado izkaže, da številni svojega doma še vedno nimajo ustrezno zavarovanega. “Zavarovalci ob sklenitvi zavarovanja namreč pogosto namenijo premalo pozornosti obsegu zavarovalnega kritja in vsebini zavarovalnih pogojev. Zavedati se je treba, da vse nikoli ni zavarovano. So nevarnosti, ki jih zavarovanje krije, in so nevarnosti oziroma škode, ki jih zavarovanje ne krije. Zato je treba pred sklenitvijo zavarovanja natančno prebrati pogoje in preveriti obseg zavarovanja,” so svetovali pri Generaliju.

Pomoč podjetij

Elektrika. Ljudje, ki so jih prizadele nedavne poplave, zdaj izsušujejo namočene in razmočene prostore ter grejejo predvsem z električno energijo, kar bo njihov račun za elektriko nedvomno povišalo. “Vsak, ki so ga poplave v spodnjem Podravju prizadele in je odjemalec Energije plus, bo za porabljeno električno energijo dobil dobropis v višini 50 evrov. Potrebovali bomo podatke z računa za električno energijo, davčno številko upravičenca in kopijo zapisnika zavarovalnice,” pravi Bojan Horvat, direktor Energije plus. Prizadete odjemalce električne energije pozivajo, naj jih pokličejo na telefonsko številko 220 0778, se oglasijo na prodajnih mestih v Mariboru ali na Ptuju ali pa pišejo na elektronski naslov poplave@energijaplus.si.

Naprave. V Big Bangu so v sodelovanju z blagovnima znamkama Bosch in Siemens od 9. do 12. novembra ponujali 15 odstotkov popusta na izdelke bele tehnike, grelne tehnike, kuhalnike vode in razvlaževalnike zraka. Tudi v M Tehniki bodo ljudem, ki jih je prizadela poplava, ponujali 15-odstotni popust. Tega bo mogoče izkoristiti med 16. in 21. decembrom ob predložitvi kopije o povzročeni škodi (od zavarovalnice, občine, gasilcev). V zbirni center Občine Duplek so dostavili pošiljko osnovnih potrebščin, akcijo pa bodo nadaljevali tudi v drugih prizadetih občinah.

Nasveti. “V sodelovanju s Kemo Puconci in Jubom bomo ponujali 20-odstoten popust na vse njihove izdelke, saj je bilo naše območje Ptuja precej oškodovano s poplavami,” je dejal Aleš Borko iz podjetja Tehbo. V Kemi Puconci pa so ljudem, ki jih čaka težka obnova domov, na voljo tudi s strokovnimi nasveti na telefonski številki 080 2886.

Komentarjev 2
  • BorutK 14:09 14.november 2012.

    Ja križana gora, kaj ljudje mislijo, da če bodo plačevali 30 evrov zavarovanja na leto, da bodo dobili potem 50 tisoč evrov...

  • alfredo 13:53 14.november 2012.

    No, tu je treba pohvalit zavarovalnice, ki so že plačale...