Slovenija
20 ogledov

Izplačilo pod lupo

Avtoprevoznik je prejel 1,5 milijona evrov odškodnine, že prej pa skoraj 700 tis Žurnal24 main
Avtocesta. Primer Kovačič pod drobnogledom računskega sodišča, ker naj bi Dars plačal preveč.

Videti je, da je bilo pri odkupu zemljišča za avtocesto na dolenjskem kraku Mirku Kovačiču plačanega več, kot bi bilo treba,” meni vir blizu Družbe za avtoceste v RS (Dars), ki je želel biti neimenovan. Povedal je, da bo prav zaradi omenjenega primera Dars pod drobnogled znova vzelo Računsko sodišče RS (RčS).

Plačano pravni, ne 
fizični osebi
Na RčS so potrdili, da so pred dnevi res podpisali sklep o začetku revizije Darsa v omenjenem primeru. “Revizijo smo sprožili na pobudo davčne uprave (Durs),” je pojasnil prvi mož RčS Igor Šoltes in dodal, da je bila pobuda za začetek postopka dana, ker je bila v tem konkretnem primeru odkupnina za zemljišče plačana pravni osebi (podjetju v lasti Kovačiča) in ne fizični.

Šlo naj bi sicer za krajšo revizijo, saj bodo za zdaj revidirali le omenjeni primer. “Bodo pa izsledki pomembni zaradi tematike odkupov zemljišč na sploh, da se uvede jasna pravila na tem področju,” pravi Šoltes.

Stoodstotni lastnik
Kovačič je stoodstotni lastnik podjetja, pogodbe je pripravil Dars, davčni vidiki pa so bili upoštevani v skladu z mnenji davčne uprave, nam je povedal Kovačičev pooblaščenec Gorazd Martinček.

Dars je dal v podpis pogodbo, s katero Kovačič dobi odškodnino brez davkov. Če se Durs odloči, da je treba davke plačati, pa jih bo plačal Dars,” je razložil. Po njegovem mnenju bi se zaradi tako velikega zneska ta revizija prej ali slej zgodila. “Na tej trasi to ni edini primer tako očitnega odstopanja od načrtovane odškodnine s strani Darsa,” je izpostavil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.