Slovenija
15 ogledov

"Izplen ne bo bistveno drugačen"

Nepremičnine Saša Despot
Sklepi vlade: rezidenčno enako nerezidenčnemu, izenačena tudi zemljišča za gradnjo stavb in zazidljiva zemljišča.

Vlada se je danes seznanila s kaosom, ki se zaradi nepremičninskega davka v zadnjem času dogaja na Geodetski upravi RS (Gurs).

Sprejeli so dva ukrepa za spremembo zakona o davku na nepremičnine, in sicer: rezidenčne in nerezidenčne stanovanjske nepremičnine bodo obdavčene po enotni stopnji: 0,15 posplošene tržne vrednosti. Gre za stalen ukrep. 

Sprejeli so še eno spremembo, in sicer bodo zemljišča za gradnjo stavb ovrednotena enako kot nezazidna stavbna zemljišča.

Brez bistvenega vpliva na številke

Vlada sprejela izenačeno obdavčenje za rezidenčne in nerezidenčne nepremičnine. Ta ukrep pa bo veljal eno leto. "To nima bistvenega vpliva na izplen davka," je pojasnil finančni minister Uroš Čufer

S tema dvema ukrepoma upajo, da bodo težave, ki so povzročile tako velik pritisk na Gurs, postale obvladljive.

Kaj se bo dogajalo z informativnimi izračuni, niso še dorekli. "Ker so občanom najbolj prijazni, bodo verjetno novi izpiski," je dejal Čufer. Z ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom sta zagotovila, da pa bodo o vseh spremembah, ki bodo nastale, vsi obveščeni, ali prek izračunov ali pa na informativnih točkah. 

"Vedno je kriva vlada"

"Kriva je vlada – vedno je kriva vlada," pa je bil odgovor direktorja vladnega urada za komuniciranje Boštjana Lajovica na novinarsko vprašanje, ali bo kdo prevzel odgovornost za nastale razmere, medtem ko je Čufer dejal, da bo prišel čas, ko se bo tudi treba ozreti nazaj.  

Komentarjev 4
  • pajo 08:46 28.februar 2014.

    Glede na naslov naša država pleni premoženje državljanov. Torej lahko gladko rečemo da nas legalno ropa.

  • Ferluci 16:44 27.februar 2014.

    In zakaj ne bi bila kriva? Ali naj vsako neumnost nagradimo?

  • Johan Spohan 15:13 27.februar 2014.

    Popolnoma zblojena vlada!