Slovenija
50 ogledov

Izposoja knjig nič več zastonj

zivljenje25.08.08....knjiznica...knjige....foto:iStockphoto... Žurnal24 main
Mariborska knjižnica. “Politiki pač ne berejo veliko knjig in nimajo razumevanja,” o odnosu politikov do knjižnic meni Tone Partljič.

"Odločitev o uvedbi članarine je dokončna," je dejala Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice. Po 20 letih tako 18 enot te knjižnice znova uvaja članarino.

Za to potezo so se odločili izključno zaradi okrnjenega financiranja od občin in ministrstva. Letna članarina bo – najbrž že od februarja prihodnje leto – znašala 13 evrov za odrasle zaposlene, 10 evrov za študente in upokojnece, za otroke in mladino do 18. leta, brezposlene ter invalide pa bo ostala brezplačna. Letos je Mariborska knjižnica zmogla kupiti 25 tisoč knjig, kar je 20 tisoč manj, kot jih glede na število prebivalcev priporoča stroka, so dodali.

"Naj pač pogoltnejo"

"Veliko knjižnic je že znova uvedlo članarino. Mariborska se je dolgo upirala. Imajo kar 35 odstotkov premalo sredstev za delovanje. Pozivam Mariborčane, naj takšno odločitev sprejmejo in jo pač pogoltnejo," je za Žurnal24 povedal pisatelj Tone Partljič. Dodal je, da je mariborski mestni svet enkrat že želel dodatno znižati sredstva za knjižnico, a mu to ni uspelo. "Nikoli pa se ne ve, kaj se še spomnijo. Politiki pač ne berejo veliko knjig in nimajo razumevanja," je še dodal.

Spomnimo, poleg financiranja Mariborsko knjižnico že leta pesti težava s pomanjkanjem prostora. V okviru Evropske prestolnice kulture so načrtovali gradnjo nove knjižnice, vendar so dela, ker je eden od sosedov sprožil upravni spor, zastala. "Občina se še vedno dogovarja s tem sosedom, da bi pritožbo umaknil," je o tem za Žurnal24 dejala Turjakova.

Komentarjev 4
  • slow_slow 14:32 18.december 2012.

    znali so razporedit sredstva, sedaj pa je "kriza" in rade volje bom reskiral letno članarnino za njihovo delo.

  • slow_slow 14:31 18.december 2012.

    še vedno raje vzamem knjigo v roke in listam po njej.

  • puys 08:31 18.december 2012.

    Še en razlog več za uporabo brezplačnih e-knjig. :)