Slovenija
833 ogledov

Izposojevalnica oblek: kupiti ali izposoditi si?

MJZ Fasion
1/13
Osebni arhiv
V tujini ni nič nenavadnega, če si za posebne priložnosti, ki zahtevajo posebna oblačila, slednja uporabniki sposodijo. Pri nas so sposojevalnice komaj v povojih, ledino na tem področju orje tudi Brigita Potočki.

Brigita Potočki je modna navdušenka že odkar pomni zase; modnim smernicam primerno ni bila rada urejena le sama, z nasveti je pomagla prijateljicam, znankam, sodelavkam. Od nedavnega ji moda pomeni tudi del preživetja; krog zadovoljnih uporabnic in uporabnikov oblačil, ki jih sposoja, je vse širši.

»Ideja je prišla čisto po naključju, ker sem ob nekipriložnosti sama potrebovala to storitev. Ugotovila sem, da te ponudbe pri nas enostavno ni, da so za sposodit si na voljo le poročne in svečane obleke,« se spominja Brigita, ki pri tem izpostavlja, da je v Ameriki, Angliji, Italiji in še kje v tujini ta praksa povsem ustaljena. Odločila se je, da se bo sama poskusila na tem področju; ustanovila je MJZ Fashion – izposojo oblačil in osebno nakupovanje.

»Sprva sem izposojala le obleke iz svoje omare, saj se mi je tekom let nabralo kar nekaj oblačil za različne priložnosti, številne sem oblekla le enkrat. Zdaj imam seveda neprimerno več oblačil, več številk, osebna garderoba je že zdavnaj premajhna,« pravi in doda, da so v kolekciji za izposojo večinoma butični kosi, vsaka obleka je samo ena v eni številki in eni barvi.

Od nog do glave

Stranke v MJZ Fashion pred izposojo najprej povedo, za kakšno priložnost gre in približno orišejo svoj slog oz. slog, v katerem se dobro počitijo. »S stranko nato pregledava tiste kose, ki bi bili primerni za določeno priložnost in jih pomeriva. Stranki tudi svetujem, kaj bi bilo primerno za njeno postavo in priložnost,« pove Potočkijeva.

Izbrano oblačilo pripravi in stranki dostavi dan pred dogodkom. »Priskrbim lahko vse, oblačilo, obutev, modne dodatke. Oblačilo po potrebi tudi zožam. Skratka, stranka gre od mene urejena od nog do glave in to za veliko manj denarja, kot bi ga porabila, če bi vse to kupila. In po možnosti potem odložila v najtemnejši kot omare.«

Izposoja moške obleke velja 50 evrov, cene izposoje ženskih oblek pa se gibajo od 20 do 100 evrov. V to je že všteto čiščenje in dostava po Ljubljani.

Tudi za razgovor za službo

»V tujini so tovrstne izposoje že dobro utečene; na voljo so tako večerne kot dnevne oziroma coctail obleke, obutev znanih oblikovalcev. Njihov način izposoje je sicer bistveno drugačen, saj večinoma izbrano pošljejo kar po pošti. Meni je vendarle pomemben osebni pristop, stik s stranko in osebno svetovanje,« pove modna navdušenka.

Prizna, da smo pri nas okrog izposoje oblek še nekoliko plahi. »Verjetno ljudje niti ne vedo za to možnost. Ne vedo, da si recimo lahko sposodijo tudi obleko, ki jo potrebujejo za razgovor za službo, za prvi zmenek, zabavo s poslovnimi partnerji.«

Krog njenih strank se širi predvsem na podlagi dobrega priporočila, ki se širi na podlagi pozitivne izkušnje. »Z obiskom sem zadovoljna in za zdaj vse opravim sama. Ko ne bo več šlo, bo pa pač treba najti pomoč,« se nasmeji simpatična Brigita Potočki.

Spet so tu 70-ta

Modna navdušenka, ki večkrat obišče tudi različne svetovne prestolnice in si ogleduje prihajajoče sloge, pove, da se bomo letos spet vračali nazaj v modno preteklost.

»Letošnji veliki trend je vrnitev 70-ih. Sama sem iz omare že potegnila stare hlače na zvonec, ki so letos must have kos, poleg tega pa še resice na jaknah, torbicah in čevljih ter vse čemur rečemo boho stil, ali po naše hipijevski, seveda primerno posodobljen.«

Doda, da so tovrstni trendi sicer bolj ulični in na modo za posebne priložnosti bistveno ne vplivajo, sploh ne pri nas, kjer zelo neradi izstopamo na ta način. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.