Slovenija
17 ogledov

Izračuni kažejo nižje penzije

Grafika, pokojnine Žurnal24 main
Pokojnine. 
Svetlik obljublja, da bodo po novem višje za od sedem do 19 odstotkov. Izračuni Zpiza. Če bi bila reforma sprejeta, letos ženske tudi za 30 evrov na slabšem, moški pa za drobiž na boljšem.

 

Grafika, pokojnine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Če je minister za delo Ivan Svetlik še pred dobrimi tremi tedni, ko je ustavno sodišče sindikatom odobrilo referendum o pokojninski reformi, javnost prepričeval, da bodo pokojnine po reformi od zdajšnjih višje od sedem do 19 odstotkov, vsaj za letos to očitno ne drži. Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) so namreč za naš časopis izračunali, da bi moški sicer res dobili nekaj evrov višjo pokojnino, ženske pa celo za približno šest odstotkov nižjo kot po trenutno veljavni zakonodaji.

Uradna primerjava? ni šans!
Vloge
. Če ste tik pred upokojitvijo, vam na Zpizu niti na vašo izrecno željo ne bodo izračunali, kolikšna bi bila vaša pokojnina po stari in kolikšna po novi zakonodaji. Tako je, ker nova zakonodaja uradno pač še ne velja, nam je pojasnil šef Zpiza Marijan Papež. Vam pa lahko izračunajo, ali se vam izplača dobo dokupiti in koliko vam prinese upoštevanje otrok.

Ženske na slabšem
Ženski, stari 58 let, ki je nabrala 38 let pokojninske dobe in je vse življenje prejemala minimalno plačo, bi po novi zakonodaji odmerili 27 evrov nižjo pokojnino kot po stari zakonodaji, ženski s povprečno plačo pa 36 evrov nižjo kot pred reformo. Moški, star 60 let in s 40 leti pokojninske dobe, bi ob predpostavki, da je vse življenje prejemal minimalno plačo, z upokojitvijo po reformi dobil štiri evre več, moški s povprečno plačo pa pet evrov več.

Omenjeno starost in pokojninsko dobo smo za oba spola izbrali namenoma – takšni bi namreč bili letošnji pogoji za običajno upokojitev, če bi že veljala pokojninska reforma (brez privilegijev za tiste, ki so začeli delati zgodaj): ženske bi torej morale biti letos stare vsaj 58 let in imeti 38 let pokojninske dobe, moški pa 60 let in imeti 40 let pokojninske dobe.

Ker reforma (še) ne velja, je sicer letos za upokojitev žensk na začetku leta dovolj, da so stare 57 let in imajo 37 let in pol pokojninske dobe, moški pa so še lahko – ob zahtevani enaki pokojninski dobi, kot bi bila po reformi (to je 40 let) – dve leti mlajši. Vendar teh pogojev za izračune nismo izbrali, ker se ljudje s takšno starostjo in takšno pokojninsko dobo po uveljavitvi reforme letos brez kazenskega odbitka sploh ne bi mogli upokojiti.

Izračuni so še pokazali, da se delati dlje izplača v vsakem primeru, saj si je tako možno v dveh letih dodatnega dela prislužiti tudi 40 evrov višjo pokojnino na mesec, vendar se upokojitev bolj izplača odložiti v zdajšnjem sistemu, kot pa se bo po novem.

Ministrstvo: Pije vodo!
“Vsi izračuni so narejeni za konec prehodnega obdobja. Ko bo upokojitvena starost od dve do tri leta višja, bodo tudi pokojnine višje od sedem do 19 odstotkov, tako da zadeva pije vodo,” pa pojasnjuje Peter Pogačar, direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo. Dodaja, da je Zpiz te izračune pripravil “malo na prvo žogo”, saj letos še ne more dajati korektnih podatkov, ker nima valorizacijskega količnika. “Lahko da bi bil količnik precej nižji – kar je zelo verjetno, ker plače toliko zaostajajo – in bi bila pokojnina po veljavnem zakonu precej nižja. Poleg tega zdajšnji zakon postopno znižuje pokojnino za 40 let dela na 72,5 odstotka, novi zakon pa to fiksira na 80,” še pravi Pogačar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.