Slovenija
369 ogledov

Izredna seja na RTV, na dnevnem redu ena točka

Novice: RTV Anže Petkovšek RTV Slovenija.
Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se bo danes na zahtevo petih programskih svetnikov sestal na izredni seji, na kateri imajo le eno točko.

Na dnevnem redu imam programski svet razpravo in pojasnila vodstva RTVS in Televizije Slovenija (TVS) zaradi nedopustnih pritiskov na ustvarjalce predvsem v informativnem programu TVS.

Ustvarjalci ter koordinacija novinarskih sindikatov RTVS že dalj časa javno opozarjajo, da so razmere na RTVS zaostrene, sodelavci pa so dnevno šikanirani in diskreditirani. "Namesto reševanja razmer vodstvo na posamezna uredništva, novinarje in druge ustvarjalce programa stopnjuje pritiske, nekaterim zaposlenim pa grozi z odpovedjo delovnega razmerja," je na nedavni novinarski konferenci poudarila predsednica koordinacije Helena Milinković.

Večkrat so opozorili tudi na vmešavanja poslovodstva TVS v program, tisti, ki so se izpostavili, pa so deležni groženj in diskreditacij, opozarjajo zaposleni. Kot so zapisali predlagatelji izredne seje, so do njih prišle informacije, da se pripravljajo celo opomini pred odpovedjo delovnega razmerja za vse, ki so voditelju Saši Krajncu podporo izrekli v studiu TV Dnevnika. Sejo je zahtevalo pet programskih svetnikov - trije predstavniki zaposlenih ter Anuša Gaši in Rok Hodej.

Protest zaposlenih na RTVS | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Vodstvo očitke zanika

Vodstvi RTVS in TVS pa očitke zanikata. Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je denimo v eni od zadnjih izjav dejal, da ni seznanjen z nobenimi pritiski ali konkretnimi očitki mobinga.

Da so navedbe o grožnjah ter pritiskih na zaposlene neresnične, trdi tudi generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough. Po njegovih besedah si vodstvo ves čas prizadeva, da bi dialog z nekaterimi nezadovoljnimi zaposlenimi reševali znotraj zavoda, za pogajalsko mizo. Pri reševanju stavkovnih vprašanj je sicer ocenil, da so se znašli v slepi ulici in je predlagal mediacijo.

Novinarjem je podporo izreklo več organizacij, eden od nekdanjih direktorjev RTVS Aleks Štakul pa je "iz protesta in solidarnosti z novinarji" zavrnil vabilo na druženje, ki ga je predvidelo vodstvo RTVS kot del obeležitev ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije. Meni namreč, da je "RTVS v rokah nekompetentnega vodstva, ki pod taktirko političnega enoumja uničuje nacionalno hišo in njeno temeljno poslanstvo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar MS
    MS 11:27 14.september 2022.

    Vsi Janševi podtaknjenci v Javnem zavodu RTV, imajo nalogo orbanizacije SLO medijev! Generalni direktor RTV Slovenija = Andrej Grah Whatmough, Direktor Televizije Slovenija = Uroš Urbanija. Odgovorna urednica UPE Informativni program = Jadranka Rebernik, Urednik MMC = Igor Pirkovič, Oddaji ...prikaži veči Odmevi se pridružuje Luka Svetina, urednik na Novi24TV. A ne bo šlo! NON PASARAN!

  • Avatar MS
    MS 11:26 14.september 2022.

    Že v svojih preteklih mandatih v vlogi premierja si je Janša skušal podrediti medije na različne načine kot so nastavitve SDS kadrov na vodilne položaje, ustavitev plačila agenciji STA z namero preusmeritev denarja svojim medijem Nova24. Planet Tv in časopisu ...prikaži veču Demokracija! Pritisk evrope mu je to preprečil, a na RTV SLO njegovi katri še kar vztrajajo s pritiski! A ne bo šlo še dolgo!