Slovenija
78 ogledov

Izredne razmere in katastrofalna komunikacija Adrie

"Gre za mobilnost prebivalstva," poudarja Vlačič. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Medtem ko so se svojci potnikov na letalih v Bruselj spraševali, kaj je z njimi, se je Adria Airways zavila v molk.

Na bruseljskem letališču je danes zjutraj prišlo do dveh eksplozij, in to prav približno v času, ko bi moralo tam pristati letalo Adrie Airways iz Ljubljane, na poti v Bruselj pa sta bili še dve Adriini letali, iz Talina in iz Tirane. 

Preberite: 

So pristali in če da, so potniki na varnem? So letalo preusmerili in kam? Na vsa ta vprašanja v Adrii ni bilo mogoče dobiti odgovora, saj se na telefone nihče ni javil, niti piarovci, ničesar niso objavili prek Twitterja ali Facebooka.

Prva uradna objava, da so letala preusmerili, je bila na STA več kot uro in pol po predvidenem pristanku v Bruslju. Zadnje sporočilo na Twitter računu Adrie so bili medtem foto pozdravi s skopskega letališča, ki so jih objavili 16. marca.

Tole je bil do 10.28 zadnji tvit Adrie, takrat so objavili, da je bruseljsko letališče zaprto, kar je bruseljsko letališče tvitnilo že ob 9.14, povezavo do informacij o svojih letih pa je Adria objavila šele ob 12.23.  Sporočilo za medije so poslali šele ob 12.53, to je pet ur po eksplozijah. 

Flight Radar Adria Airways | Avtor: Flight Radar Flight Radar

Da sta bili letali preusmerjeni v Liege pa smo ugotovili iz podatkov FlightRadar, prihod letala pa so zabeležili tudi na spletni strani letališča v Liegu. Obvestilo o preusmeritvi so na Facebooku objavili približno 15 minut čez deset, torej dobro uro po pristanku vseh letal. 

"V krizi je treba komunicirati takoj!"

"Letalska družba za krizne situacije mora imeti pripravljen načrt kriznega komuniciranja," opozarja Marijana Kanduti iz agencije Taktik. "V krizi je treba reagirati in komunicirati takoj, prvo sporočilo mora čim prej ven, takoj ko so znane prve ugotovitve, sicer lahko nastane panika, potem pa sproti. Že ko je bilo jasno, da so potniki na varnem, da letalo ni pristalo in bo preusmerjeno. Tudi če še niso vedeli kam, bi lahko poslali sporočilo za medije. Prek medijev bi lahko tako pomirili vse svojce potnikov, ki so bili na letalu. Kasneje bi lahko sporočili, kam so jih preusmerili in da so pristali," pravi Kandutijeva. 

Seveda ne more piarovec odgovoriti na vse klice, a lahko bi poslali sporočilo za medije ali informacije objavil na Twitterju, pravi Kandutijeva. 

Da je na dopustu in da odhaja, ne more biti izgovor!

Na vprašanje, ali se je morda pri komuniciranju zapletlo zaradi menjave lastništva. Predsednik uprave Mark Anžur, s katerim smo zjutraj govorili, je namreč na dopustu in ker se po njem poslavlja od Adrie, o zadevah ni bil obveščen. 

"To ne more biti razlog, načrt kriznega komuniciranja določa naloge celotne ekipe, vedeti se mora, kdo je za kaj odgovoren in predsednik uprave ima gotovo namestnika, ki ga nadomešča," pravi Kandutijeva. 

V Adrii niso odgovorili, kako komentirajo trditve, da so ob današnjih izrednih razmerah v Bruslju katastrofalno komunicirali. 

janez.zalaznik@zurnal24.si 

Komentarjev 12
  • Zmago 15:07 23.marec 2016.

    Torej @kakec1575. Ma ne mi rečt, da sta se ona dva zmenila ?? Zakaj torej Vukovar, Oluja, Srebrenica,.........Pač zgolj ................. slučajno sovpada ..............

  • Zmago 15:03 23.marec 2016.

    Me močno zanima, če je kateri izmed potnikov po mobitelu obvestil svojce, kje so pristali in zakaj ?

  • jakec1575 21:51 22.marec 2016.

    Ni v povezavi z naslovom. Za nekoga iz prejsnjega stoletja precej slabo poznaš vzvode in vzroke vojne v Jugoslaviji. sem mislil, da sta si Tuđman in miloševič na podlagi nacionalnosti razdelila Bosno in ne na podlagi verskih vzgibov, ki pač ...prikaži več tukaj seveda sovpadajo in so odličen smodnik. Sredstvo in ne razlog.