Slovenija
13466 ogledov

Izredne razmere, inšpektorji na terenu

Vročina Profimedia
Preverjali bodo, ali delodajalci spoštujejo pravila.

Začel se je nov vročinski val, Inšpektorat RS za delo pa ob tem delodajalce poziva k večji skrbnosti in doslednosti izvajanja ukrepov zaradi povečanih temperaturnih obremenitev. V času povišanih temperatur bodo nadzirali izvajanje ukrepov za zagotavljanje varnega in zdravega dela, napovedujejo.

Kot so na svoji spletni strani zapisali na inšpektoratu, meteorologi v prihodnjih dneh vnovič napovedujejo ekstremne temperature, "kar pomeni, da bodo vplivu takšnih razmer izpostavljeni tudi delavci, še zlasti tisti, ki opravljajo delo na prostem". V tej luči so ponovili, da so delodajalci dolžni delavcem zagotavljati varne in zdrave delovne pogoje ter izvajati ustrezne ukrepe.

Požari v Franciji evropa Svet Vročinski val spremenil smer. Skrbi naraščajo.

Ker se visoke temperature tako v bivalnih kot v delovnih okoljih pojavljajo že kar nekaj let, morajo imeti delodajalci za ureditev razmer po njihovih navedbah že sprejete ukrepe in jih v praksi tudi izvajati. To velja tako za opravljanje dela v zaprtih prostorih kakor za dela na prostem, na primer na gradbiščih, so dodali.

"Predvsem opozarjamo na izvajanje ukrepov pri delu na prostem, ko težav ne predstavljajo samo visoke temperature, temveč tudi neposredni vplivi sončnih žarkov in predvsem njihov vpliv na zdravje delavcev," so izpostavili na inšpektoratu.

gradbišče Aleja Šiška | Avtor: Anže Petkovšek Gradbišče novega nakupovalnega središča Aleja Šiška. Anže Petkovšek

Kot so še napovedali, bodo inšpektorji v času povečanih temperatur izvajali nadzore glede izvajanja ukrepov za zagotavljanje varnega in zdravega dela, "še zlasti v delovnih procesih delodajalcev in v tistih dejavnostih, kjer se vplivi povečanih temperatur pričakujejo".

Delodajalec mora glede na pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih delavcem v primerih, ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, zagotavljati ustrezno toplotno udobje in sprejemati potrebne ukrepe. Ti so lahko začasni, med njimi so denimo prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno.

Inšpektorat je sicer pred kratkim zaradi nevzdržnih razmer v prodajnem prostoru v enem od šotorov trgovca s pohištvom Lesnina v Mariboru, kjer je bila temperatura konstantno nad 38 stopinj Celzija, z ustno odpovedno odločbo prepovedal delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.