Slovenija
81747 ogledov

Meteorologi svarijo pred neobičajnim vročinskim valom, ki prihaja tudi k nam

vročina Saša Despot
Spet bo peklensko vroče.

Manj kot mesec dni po zadnjem vročinskem valu se je živo srebro danes na Pirenejskem polotoku, kjer so namerili 42 stopinj Celzija, in na jugu Francije znova povzpelo na neobičajno visoko raven. Vse pogostejše pojavljanje vročinskih valov je neposredna posledica podnebnih sprememb, pravijo znanstveniki, saj se moč, trajanje in pogostost izpustov toplogrednih plinov povečujejo. V Španiji so najvišjo temperaturo, 43,3 stopinje Celzija, izmerili v Candeledi, je sporočila španska meteorološka služba Aemet. V drugih mestih na jugu in v središču države, kot sta Sevilla in Badajoz, so izmerili 42 stopinj.

Ta novi vročinski val, drugi v roku enega meseca, je "precej nenavaden", je dejal Ruben del Campo, tiskovni predstavnik Aemeta. Vročinski val se je začel v nedeljo in bi lahko "trajal od devet do deset dni, tako da bi lahko bil tretji najdaljši vročinski val v Španiji od leta 1975," je povedal za France Presse. "Podnebne spremembe so vzrok za pogostejše in močnejše vročinske valove," je dodal Del Campo in spomnil, da se je njihovo število v državi v zadnjih dvanajstih letih podvojilo.

Najhuje bo med torkom in četrtkom, opozarja Aemet, ki ni mogel napovedati, ali bo absolutni temperaturni rekord, ki so ga zabeležili v Španiji (avgusta 2021 so v Montorju blizu Cordobe izmerili 47,4 stopinje), padel. V sosednji Portugalski se je konec tedna temperatura ponekod povzpela do 44 stopinj. Čeprav je bila temperatura danes nekoliko nižja, je v bližini Evore na jugovzhodu še vedno pričakovati 42 stopinj, pravi državna meteorološka služba, ki napoveduje nov dvig temperature v torek in sredo.

Vročinski val tudi v Franciji

V ponedeljek je vročinski val z jugozahoda zajel tudi Francijo, je sporočil Meteo-France. Temperature so na dobršnem delu francoskega ozemlja presegle 30 stopinj Celzija, od torka pa bi lahko ponekod dosegle tudi 39. Vrhunec tega vala bo verjetno "med soboto in torkom" 19. julija, dodaja Sebastian Leas iz Meteo-France in ugotavlja, da je prezgodaj primerjati pojav s smrtonosno vročino poletja 2003. V Veliki Britaniji, kjer v ponedeljek in torek na jugozahodu pričakujejo 33 stopinj Celzija, je državna meteorološka služba izdala t. i. oranžno opozorilo za "ekstremno vročino" od nedelje, s temperaturami nad 35 stopinj.

Kako bo pri nas?

Naši kraji bodo te dni večinoma pod vplivom obsežnega območja visokega zračnega tlaka, predvidoma v petek pa nas bo prešla hladna fronta, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Prevladovalo bo sončno vreme, do četrtka se bo vročina stopnjevala.

Od petka do nedelje se bo nekoliko osvežilo, v petek in soboto je pričakovati krajevne nevihte.

Od ponedeljka naprej pa bo znova postopno vsak dan topleje. 

Vremenoslovci portala Ciklon.si so v srednjeročni napovedi (celotno si lahko ogledate na tej povezavi) zapisali, da se bo višinski ciklon nad Zahodno Evropo začel pomikati proti vzhodu in "verjetno nas čakajo najvišje temperature letos" - preko 35, kak dan pa tudi 40 stopinj Celzija.

Za zdaj je okrog 40 odstotkov možnosti, da se to zgodi, so dodali. "Vse bo odvisno od poti višinske doline s hladnim zrakom nad Zahodno Evropo. Pot nekoliko severneje bi pustila Afričana zahodneje in ne bi imeli tako ekstremne vročine." 

dezurni@styria-media.si

Sonce Vreme Slovenija Vročina in požari. Še huje bo!
Komentarjev 11
  • bobubob 07:38 13.julij 2022.

    To 'toplo' območje ima glede na običajne dolgoletne meteorološke slike v tem letnem času precej nenavadno obliko in jo drži zelo dolgo. Zarota? Morda, nekako v stilu - cepivo je varno in učinkovito....

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:54 12.julij 2022.

    Jaz že pakiram vroč zrak in ga dajem v zamrzovalnik da ga bom pozimi lahko uporabil za gretje👍. Butale!!

  • Blaster 15:50 12.julij 2022.

    ejla poletje je. pozimi ziher ne bo takole vroce