Slovenija
2850 ogledov

Vročina in požari. Še huje bo!

Sonce Reuters
Pristojni svarijo pred poslabšanjem razmer.

V osrednjem in severnem delu Portugalske se gasilci borijo z več gozdnimi požari, razmere otežuje zelo vroče vreme, poroča španska tiskovna agencija EFE. Pri gašenju požarov sodeluje več kot 1500 gasilcev in vojakov, 500 vozil in 15 letal, so sporočili.

Portugalske oblasti svarijo pred slabšanjem razmer, saj se bodo temperature prihodnji teden povzpele preko 40 stopinj Celzija, napovedan je tudi močan, suh veter. Portugalska vlada je zato za obdobje od ponedeljka do petka razglasila stanje posebne pripravljenosti. Premier Antonio Costa je odpovedal načrtovano potovanje v Mozambik.

Portugalska vlada je zaprosila tudi za aktiviranje evropskega mehanizma za civilno zaščito, s čimer je dobila na razpolago dve letali za gašenje, ki sta nameščeni v Španiji. Samo včeraj so na Portugalskem zabeležili 125 požarov v naravi, kažejo podatki tamkajšnje civilne zaščite. Zgoreli sta najmanj dve hiši, nekaj gasilcev in ljudi je bilo lažje poškodovanih.

"Meteorološko gledano se soočamo z razmerami, kakršnih še ni bilo," je dejal poveljnik portugalske civilne zaščite Andre Fernandes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Država je letos doživela že več skrajnih vremenskih pojavov, od junija beležijo ekstremno sušo na ozemlju skoraj tretjine Portugalske.

Vreme: Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam? Vreme Slovenija Srednjeročna napoved: Šlo bo do 35, kak dan lahko tudi do 40 stopinj! Požar Pulj Huda panika Svet "V enem trenutku sva mislila, da ni izhoda." Je bil požar podtaknjen?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.