Slovenija
10969 ogledov

Izredno nakazilo je že na računih

Denar, evri Profimedia
Danes je bil prvič izplačan draginjski dodatek, ki so ga prejeli starši z veljavno odločbo za otroški dodatek. Dodatek bo izplačan še decembra in januarja.

Draginjski dodatek staršem, ki so upravičeni do otroškega dodatka, pripada za vsakega otroka v višini otroškega dodatka, ki jim v njihovem dohodkovnem razredu pripada za prvega otroka. Izplačilo je avtomatično in zanj ni treba oddajati vlog. Družine, ki imajo enega otroka, so prejele podvojen otroški dodatek, družine z več otroki pa nekoliko manj.

V petem dohodkovnem razredu je na primer otroški dodatek za prvega otroka 51,60 evra, za drugega 60,22 evra in za tretjega otroka 68,78 evra. Družina s tremi otroki dobi 180,60 evra otroških dodatkov, za vsak mesec ji bo pripadlo 154,80 evra draginjskega dodatka.

Za upravičenost do draginjskega dodatka mora družina imeti veljavno odločbo za otroški dodatek za oktober, november in december, saj se otroški dodatek izplačuje za nazaj. Danes je bil izplačan otroški dodatek, kakršen je družini pripadal po odločbi, ki je veljala oktobra.

Če se bo otrok rodil decembra in bo do otroškega dodatka upravičen od decembra dalje, bo prejel izplačilo draginjskega dodatka samo v januarju. Če bo otrok v času izplačevanja draginjskega dodatka dopolnil 18 let, naslednji mesec ne bo več upravičen do njega, saj se tudi otroški dodatek po 18. letu ne izplačuje več, ampak so polnoletni otroci upravičeni do državnih štipendij.

Kot smo opozorili, prejemniki državnih štipendij, (ta pri polnoletnih otrocih zamenja otroški dodatek) niso upravičeni do nobenega draginjskega dodatka.

Zaradi izplačila ne boste padli v višji razred

Zaradi draginjskega dodatka družine ob naslednji izdaji odločbe ne bodo padle v višji dohodkovni razred, saj se po zakonu ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Prav tako se od draginjskega dodatka ne bodo obračunali prispevki in dohodnina, draginjski dodatek pa ne sme biti predmet izvršb.

Izplačilo draginjskega dodatka za prejemnike otroških dodatkov naj bi stalo 63 milijonov evrov.

Višino draginjskega dodatka, ki vam pripada, lahko preverite v spletnem kalkulatorju ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, vedeti pa morate, v kateri dohodkovni razred spadate.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • onyxx 16:06 14.november 2022.

    Dodatek bi morali dobiti tudi polnoletni dijaki in študenti, ki imajo veljavno odločbo o državni štipendiji.

  • Naklonsky 14:26 14.november 2022.

    Zaščitena rasa švedskih enklav v Prekmurju in Dolenjskem že na veliko praznuje…. živela svoboda!

  • Tiara 11:24 14.november 2022.

    Nič ni videti. Aja, sem pozabila. Mi je gospa na ministrstvu za družino, zagotovila, da naslednjič poskusijo kaj narediti v tej smeri, da določene skupine ne izpadejo. Ampak to je obljubila že več kot leto nazaj. Za bruhat.