Slovenija
143524 ogledov

V ponedeljek bo na računih izredno nakazilo

Denar, evri Profimedia
Nakazan bo draginjski dodatek za otroke, za katere imajo starši veljavno odločbo za otroški dodatek. Starši bodo poleg otroškega dodatka prejeli dodatno izplačilo.

V ponedeljek, 14. novembra, bo prvič izplačan draginjski dodatek za otroke, nato pa bo znova izplačan še decembra in januarja.

Draginjski dodatek staršem, ki so upravičeni do otroškega dodatka, pripada za vsakega otroka v višini otroškega dodatka, ki jim v njihovem dohodkovnem razredu pripada za prvega otroka. Izplačilo bo avtomatično in zanj ni treba oddajati vlog.

Družine, ki imajo enega otroka, bodo prejele podvojen otroški dodatek, družine z več otroki pa nekoliko manj.

V petem dohodkovnem razredu je na primer otroški dodatek za prvega otroka 51,60 evra, za drugega 60,22 evra in za tretjega otroka 68,78 evra. Družini s tremi otroki dobi 180,60 evra otroških dodatkov, za vsak mesec ji bo pripadlo 154,80 evra draginjskega dodatka.

"Z ukrepom želimo v času draginje pomagati družinam, ki so upravičene do otroškega dodatka," pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Za upravičenost do draginjskega dodatka bo družina morala imeti veljavno odločbo za otroški dodatek za oktober, november in december, saj se otroški dodatek izplačuje za nazaj. V ponedeljek bo tako izplačan otroški dodatek, kakršen je družini pripadal po odločbi, ki je veljala oktobra.

Če se bo otrok rodil decembra in bo do otroškega dodatka upravičen od decembra dalje, bo prejel izplačilo draginjskega dodatka samo v januarju. Če bo otrok v času izplačevanja draginjskega dodatka dopolnil 18 let, naslednji mesec ne bo več upravičen do njega, saj se tudi otroški dodatek po 18. letu ne izplačuje več, ampak so polnoletni otroci upravičeni do državnih štipendij.

Kot smo opozorili, prejemniki državnih štipendij, (ta pri polnoletnih otrocih zamenja otroški dodatek) niso upravičeni do nobenega draginjskega dodatka.

Zaradi izplačila ne boste padli v višji razred

Zaradi draginjskega dodatka družine ob naslednji izdaji odločbe ne bodo padle v višji dohodkovni razred, saj se po zakonu ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Prav tako se od draginjskega dodatka ne bodo obračunali prispevki in dohodnina, draginjski dodatek pa ne sme biti predmet izvršb.

Izplačilo draginjskega dodatka za prejemnike otroških dodatkov bo stalo 63 milijonov evrov, 21 letos (decembra) in 42 prihodnje leto.

Višino draginjskega dodatka, ki vam pripada, lahko preverite v spletnem kalkulatorju ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, vedeti pa morate, v kateri dohodkovni razred spadate.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • munja 07:48 13.november 2022.

    Če je draginjski dodatek, ne more biti merilo otroški dodatek, bumbarji vladni.

  • Boschtjan Zupanchich 08:25 12.november 2022.

    Torej bom Spet brez denarja !!!

  • onxxx 13:00 11.november 2022.

    Kje so invalidi pag lavc??