Slovenija
14005 ogledov

Izstop iz SMC: "To je ugrabitev stranke in brisanje drugače mislečih"

Poslanci Sluga, Zorčič, Rajič in Lep
Trije poslanci SMC - dosedanja vodja Janja Sluga, predsednik DZ Igor Zorčič in poslanec Branislav Rajić so izstopili iz poslanske skupine SMC. Skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanske skupine DeSUS, bodo oblikovali novo poslansko skupino.

"To je protestno sporočilo kolegom poslancem, predsedniku in vsem članom SMC ob vseh dogajanjih v stranki, ki jih ne morejo več podpirati." je dejala Janja Sluga, ki bo vodja nove poslanske skupine nepovezanih poslancev. Sluga je poudarila, da stranka pod vodstvo Zdravka Počivalška ni doživela ničesar, kar bi bilo povezano s konsolidacijo in obnovo stranke, kot je bilo dogovorjeno. "To je ugrabitev stranke in brisanje drugače mislečih," je bila ostra Sluga. Dejala je še, da so Počivalškove besede o enotnosti v posmeh, glede na to, kaj se dejansko dogaja v stranki.

Janez Janša Slovenija Štirje poslanci gredo po svoje, kaj to pomeni za Janšo?

Podpredsednik odrinjen od odločanja

"To je korak, ki je nujen, saj s predsednikom stranke ne delimo pogledov glede na vlogo stranke v koaliciji." je povedal predsednik državnega zbora in podpredsednik stranke  Igor Zorčič. "Stranka je organizacijsko razsuta, lokalni odbori nimajo vodstev, stranka nima nadzornega odbora, seje sveta in izvršnega odbora so se sklicale le nekajkrat na leto," razlaga Zorčič, ki poudarja, da je v SMC pod vodstvom Zdravka Počivalška zamrlo tudi programsko delovanje in da se stranka vodi iz ministrstva za gospodarstvo v ozkem krogu njegovih sodelavcev. "Jaz kot podpredsednik in izvršni odbor smo odrinjeni od odločanja," pravi Zorčič. 

"V zvezi z mestom predsednika državnega zbora bo odločal parlament," pravi Igor Zorčič, sedanji predsednik državnega zbora. 

"Prepričani smo, da za tem tiči prodaja stranke SMC"

Po tem, ko so trije poslanci bili že dlje časa nezadovoljni z vodenjem stranke SMC, je sodu dno izbilo imenovanje državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Andreja Čuša, kot pravi Zorčič, s pretvezo, da bo vodil zelene politike, kar bi sicer lahko delal državni sekretar Zajc. "Prepričani smo, da za tem imenovanjem tiči nekaj drugega, da tiči prodaja stranke drugim strankam," pravi Zorčič.

"Zgrešenim odločitvam, ki jih predsednik stranke s svojim aparatom vsiljuje članstvu, ne želimo in ne moremo dajati ne legitimnosti, še manj podpore. Ne moremo biti več ujetniki njegovega načina delovanja, ki pretirano spominja na metode delovanje njegovega političnega vzornika, aktualnega predsednika vlade."

Zdravko Počivalšek Slovenija Počivalšek o peklenskem letu: "Takega pritiska ni lahko zdržati"

Zorčič je bil kritičen tudi do zapoznelih odzivov Počivalška, ko je je Janša napadel Janjo Sluga in celotno stranko SMC. "Ne pristajamo na sodelovanje v politiki, kot je izčrpavanje STA, nedopustno je, da vlada pri tem ne upošteva parlamenta, torej zakona," pravi Zorčič. "V SMC smo Počivalška izbrali za trenerja, da nas javnomnenjsko dvigne, zdaj pa je on le pomočnik nekega drugega trenerja, " je zaključil Zorčič.

Nova poslanska skupina bo delovala konstruktivno in podpirala vse dobre predloge, ostro pa bodo proti vsem ideološkimu razkroju države, je sporočil Branislav Rajić. 

Vrata so odprta za vse oblike sodelovanja in povezovanja

"Zvestoba koaliciji se konča tam, kjer se začne poseg v lastna prepričanja," pravi poslanec Branislav Rajić, ki poudarja, da bodo v novi poslanski skupini skušali ohraniti vrednote in svobodni duh, zaradi katerega je ta stranka nastala. Kot je dejal, ostajajo skupaj tisti člani stranke, ki želijo ohraniti vrednote in svobodni duh. Povezovanje pa vidi kot novo energijo za povezovanja na levosredinskem polju. "Vrata so odprta za vse oblike sodelovanja in povezovanja," poudarja Rajić. "To znamenje konca prevlade negativnih politik in začetek novega obdobja, ki bo temeljilo na spoštovanju."

Upam, da bomo šli naprej po poti demokracije, ne avtokracije

Jurij Lep poslanec DeSUsa je že včeraj napovedal svoj izstop iz poslanske skupine DeSUS. "Moji poslanski kolegi so drugače razumeli funkcijo opozicije kot jaz, zato sem čutil, da se moram umakniti," je povedal Lep. Kot je znano, je stranka DeSUS decembra izstopila iz koalicije, poslanci pa so še vedno podpirali vlado Janeza Janše. Poudaril je, da odnosi v poslanski skupini sice niso bili slabi, da pa bo zdaj lahko delal, kar sam pričakuje. "Upam, da bomo šli naprej po poti demokracije, ne avtokracije," je še dejal Lep. 

 

 

 

 

Komentarjev 7
  • miškolin 15:12 27.marec 2021.

    Ha ha ha...še ena nova grupica levnuharskih zblojencev na slovenski politični sceni....štiri politična trupla, ki jim ni več pomoči...ni čudno da iz dneva v dan bolj zaudarja v tem slovenskem parlamentu. Pobesneli levi psi besno lajajo, ponosni JJ in njegova ...prikaži več sposobna vlada pa mirno koraka dalje do svojega cilja in novim zmagam naproti.

  • Kirka 14:54 27.marec 2021.

    SDS je vedno požrla stranke, ki so se ji pridružile. Tako bosta izginili s političnega prizorišča tudi SMC in Desus, Nsi pa se bo morda obdržala z glasovi normalnih desnih volilcev, ki ne marajo SDS-a, seveda če Tonin ne bo več glavni.

  • jakec1575 22:23 26.marec 2021.

    volitve so kmalu. taktizirali so. odditi bi morali tazadnje oktobra 2020