Slovenija
24225 ogledov

Izvedeli smo, zakaj razvpita ladja pluje v Koper

Tovorna ladja Borkum
1/2
Žurnal24
Tovorna ladja Borkum naj bi v sredo prispela v Koper.

Španske propalestinske organizacije trdijo, da na krovu prevaža orožje za Izrael, zaradi česar se je posadka odločila, da se ne bo ustavila v pristanišču v Cartageni.

Gibanje za pravice Palestincev vlado poziva, naj ladji prepove vplutje. Trdijo, da naj bi bil po podatkih španskih organizacij Kampanja za končanje trgovine z orožjem z Izraelom in Solidarnostna mreža proti okupaciji Palestine tovor ladje namenjen v pristanišče Ašdod v Izraelu, na ladji pa naj bi bilo okoli 20 ton raketnih motorjev, 12,5 tone raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kilogramov eksplozivnega materiala ter 740 kilogramov izstrelkov in goriva za topove. Po prvotnih informacijah naj bi bil vojaški tovor namenjen na Češko.

"Ladja v Koper pluje zaradi našega tovora. Na ladji je 124 kosov projektnega blaga za tovarno sladkorja v Srbiji, ki se posodablja in uvaža industrijsko opremo iz Indije. Tega blaga je med 600 in 700 ton," nam je povedal Branko Butala, direktor podjetja Comark, ki za naročnika iz Srbije organizira prevoz. Da ladja v Koper pluje zaradi njihovega tovora, so obvestili tudi ministrstvo za obrambo.

"Ali naj bi se v Kopru raztovorilo še kaj drugega, ne vem. Po mojih neuradnih informacijah bi morali tovor, ki naj bi bil namenjen na Češko, raztovoriti v Cartageni v Španiji, a ga niso. Če bi ga, bi ladja potem plula samo z našim tovorom. Lahko bodo ta tovor razložili že kje na poti do Kopra, če bi do prihoda v Koper, ta je predviden 22. maja, uredili papirje, bi lahko teoretično ta tovor raztovorili tudi v Kopru," pravi Butala. S prepovedjo vplutja ladij doslej v podjetju še niso imeli izkušenj.

"Če katera koli evropska država izda uvozno dovoljenje za orožje ali vojaško blago, druge države dovolijo tranzit, tako določa zakonodaja. Bil sem na tej ladji, ko so jo v Indiji natovarjali in zaradi tega tovora prihaja v Koper. Zdaj naj bi ta drug tovor ostal na ladji in ovira naš tovor," nam je povedal Valdi Pincin iz podjetja Comark.

"Če bi bilo to vojaško blago, kot razumem gre predvsem za polnilo za strelivo, namenjeno v Izrael, bi bilo logično, da ga razložijo v Izraelu. Češka ima sicer več tovarn, kjer izdelujejo strelivo, sestavine prihajajo iz vsega sveta," je še dodal.

Vsako čakanje na sidru stane pri takšni ladji okrog 30 tisoč dolarjev na dan, če pa bi ladjo zavrnili in bi morali tovor izkrcati kje v Italiji ali na Hrvaškem in zagotoviti nov prevoz, bi bili bi bili stroški okrog pol milijona evrov.

Valdi Pincin

Gibanje za pravice Palestincev premierja Roberta Goloba, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, zunanjo ministrico Tanjo Fajon, obrambnega ministra Marjana Šarca in vodjo pomorske inšpekcije Toma Borovničarja pozvalo, da tovorni ladji zavrnejo dostop in možnost pristanka v Luki Koper. Če prihoda ladje v Slovenijo ni več mogoče zavrniti, pa gibanje poziva, naj se izvede inšpekcijski nadzor tovora in preveri, ali se ta ujema z uradnim uporabniškim certifikatom.

"Če bodo slovenske oblasti in Luka Koper dovolili, da ladja s tovorom orožja in vojaške opreme, za katerega obstajajo resni indici, da je namenjen v Izrael, pristane, gre skozi tranzit ali da se jo pretovori v Sloveniji, bo to pomenilo, da Slovenija omogoča dobavo orožja državi, ki je odgovorna za hude sistematične kršitve človekovih pravic," je še dodalo gibanje v sporočilu za javnost. Podobno stališče ima koordinatorka Levice Asta Vrečko. 

V Luki Koper so za RTV Slovenija pojasnili, da o dovoljenjih za vplutje odloča uprava za pomorstvo, v tem primeru pa bo odločitev verjetno sprejeta na državni ravni.

V Španiji bi morala pristati tudi ladja Marianne Danica, ki prenaša 27 ton eksplozivnega materiala v mesto Hajfa v Izraelu, a so ji oblasti zavrnile dovoljenje za vplutje, poroča španski časnik El Pais.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 12
  • bojan88 14:22 19.maj 2024.

    Asta je poleg izvedenke za oranžno frizuro tudi za orožje in pomorstvo... adijo pamet

  • Naklonsky 10:42 18.maj 2024.

    A zdaj naj pa neki levaki odločajo kaj, kako in kdaj naj ladje prevažajo blago? WTF? Saj smo nori!

  • jakec1575 10:22 18.maj 2024.

    Luka Koper. fora je da jim damo gorivo za pot in jih podpiramo nacisticne sioniste. hamas je ustvaril izrael leta 1984, kot konkurenco fatah. danes je proiranski. sicer pa terorizem je bil tudi poboj 700 palestindkih otrok s fosforjrvimi bombami ...prikaži več in pikniki proslavljanja s strani sionisticnoh debilnih priseljencev. isto so kot najhujsi hamasovci oz se slabsi.