Slovenija
21 ogledov

Izvolili nove nadzornike, Mišič zadovoljen

Gašpar Gašpar Mišič Nataša Čepar
Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je zadovoljen z izbiro nadzornikov. Nova zahteva po univerzitetni izobrazbi za upravo ga ne skrbi. "Čez pet let, ko bo nov razpis, bom že magistriral," napoveduje.

Na današnji skupščini Luke Koper so sprejeli nekatere spremembe statuta družbe in imenovali nove nadzornike. Med spremembami statuta sta nova zahteva po univerzitetni izobrazbi in pet let vodstvenih izkušenj v velikih gospodarskih sistemih za predsednika in člane uprave (z izjemo delavskega direktorja). Po novem delavski direktor tudi ne bo imel več pristojnosti zastopanja družbe navzven. Upravi pa so tudi omejili pooblastila glede prodaje nepremičnin.

Za nazaj ne velja

Gašpar Gašpar Mišič je na splošno zadovoljen s potekom skupščine in izbiro nadzornikov, ki jih ima za strokovnjake. Pogoj za univerzitetno izobrazbo za upravo ne more delovati za nazaj, prav tako ne zahteva po petletnih vodstvenih izkušnjah v velikih gospodarskih sistemih. "Čez pet let, ko bo nov razpis, pa bom že magistriral," je napovedal Mišič, ki je na visokošolskem strokovnem študijskem programu diplomiral iz navtike. Podpira tudi omejitev pooblastil glede prodaje nepremičnin, nekoliko bolj zadržan pa je do omejitev pooblastil delavskemu direktorju. "Delavci so tisti, ki so opozarjali na nepravilnosti v Luki Koper in so zaslužni za uspešnost poslovanja," meni.

Glede tega, da še nima podpisane pogodbe, pravi, da ga je že obiskala delovna inšpekcija, a ga o ugotovitvah še niso obvestili.

Novi nadzorniki

Skupščina je odpoklicala pet nadzornikov, predstavnikov kapitala in imenovala nove. To so postali Rado Antolovič, generalni direktor globalne pomorske logistične skupine P&O Maritime, Elen Twrdy, dekanja fakultete za pomorstvo in promet, Andrej Šercer, pomočnik uprave na Vzajemni, Žiga Škerjanec, vodja pravne in kadrovske službe v Sodu, in Alenka Žnidaršič Kranjc, izvršna direktorica Prve osebne zavarovalnice.

Nadzor Luke iz Dubaja

Na novo je imenovan že omenjeni Rado Antolovič iz dubajske logistične družbe, ki naj bi lahko po nekaterih ocenah v prihodnosti pomenil zamenjavo sedanjega predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča. Antolovič je sicer dejal, da si Mišič zasluži priložnost.

Potni stroški kriti

Predstavnik Soda je po skupščini pojasnil, da bodo Antoloviču krili potne stroške iz Dubaja, saj gre za mednarodnega strokovnjaka, čigar teža odtehta finančne izdatke. Po hitrem izračunu – osem sej nadzornega sveta v enem letu in 610 evrov za povratno vozovnico iz Dubaja do Ljubljane – bi Luka samo za Antolovičevo pot plačala 4.880 evrov na leto.

Izpodbojna tožba

Rajko Stankovič, predstavnik Društva Mali delničarji Slovenije, je napovedal izpodbojno tožbo v zvezi z omejitvami pooblastil delavskemu direktorju. Oglasil se je tudi predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Mladen Jovičič, ki je menil, da Sod izvaja politiko konflikta in diskriminacije zaposlenih.

Komentarjev 21
  • bingbong 00:08 08.oktober 2013.

    Bravo Miško, muce prihajajo in pap in Miška ne bo več. Papala ga maca. Ko bo Popo đupan Piranežov boš lahko tam direktor v Popotovi luki. Marino bo selil v Koper in luka se bo raztezala do Umaga, bo on ...prikaži več rešil mejni problem. To je posao za prave muškarce a ne za Barbike.

  • Veteran 20:33 07.oktober 2013.

    Sedaj je potrebno samo še odstraniti Mišića oz. Nađelka in postaviti Antoloviča, ki ima edini mednarodne izkušnje. Glede magisterija pa je tako, da Gašpar Gašpar Neđelko poskuša narediti magisterij na FPP kjer samo hodi okoli šole in s svojo aroganco ...prikaži več pričakuje, da mu bodo podarili, kar je sedaj možno saj je nadzornica tudi Tvrdyijeva, ki je dekanja FPP.

  • joža 19:57 07.oktober 2013.

    Tipičen primer slovenske javne uprave. Pomembna je izobrazba ( ne glede, kako je pridobljena ). Vsi ostali atribiti so zanemarljivi, razen pravilne politične usmerjenosti.