Slovenija
264 ogledov

Jadranka Kosor: Slovenija je vedno uporabila silo

jadranka kosor, broška Davor Puklavec/Pixsell
Kosorjeva ne izključuje možnosti, da bi Slovenija blokirala Hrvaško pri vstopu v schengen

Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je leta 2009 podpisala arbitražni sporazum, je danes dejala, da ni izključeno, da bi Ljubljana skušala blokirati vstop Hrvaške v schengensko območje. Dejala je, da je Slovenija vedno, ko je ocenila, da lahko, uporabila silo ter spomnila na njeno blokado vstop Hrvaške v EU.

"Možno je, da bodo sedaj posegli po tem orodju. Vendar so sedaj razmere drugačne, tudi mi smo članica EU in položaj je drugačen," je povedala Kosorjeva za regionalno televizijo N1.

Kosorjeva: Slovenija ves čas izsiljuje

Po njenem mnenju se položaj Hrvaška z drugimi državami, s katerimi ima spore glede meje, kljub odločitvi arbitražnega sodišča ni spremenil. "Treba je začeti reševati probleme. Sedaj potrebujemo državnike, pogumne ljudi," je dejala.

Dodala je, da ni rešitev, da bi Hrvaška blokirala vstop Srbije ali Bosne in Hercegovine v Evropsko unijo, ampak da je treba vprašanja rešiti z dialogom. "Moramo se usesti in najti rešitve. Če se ne moremo dogovoriti za mizo, pa bi bilo logično, da se obrnemo na mednarodno sodišče. V dogovoru za mizo je treba v nekem delu vedno najti kompromis, vendar si mnogi tega ne želijo, ker so vedno neke volitve," je povedala.

Josipović: Rešitev v nasprotju z mednarodnim pravom

"Sporazum o arbitraži je bil od začetka nepravičen in je rezultat izsiljevanja slovenske strani. Šlo je za ultimat ali boste podpisali sporazum ali ne boste vstopil v EU," pa je za STA povedal bivši hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je bil eden redkih poslancev v hrvaškem saboru, ki leta 2009 ni podprl arbitražnega sporazuma. Takrat je bil član SDP, danes pa je predsednik zunajparlamentarne levičarske stranke Naprej Hrvaška!.

Josipović je izpostavil, da je sporazum nepravičen, ker je v veliki meri vnaprej sugeriral, kakšna bo arbitražna sodba. "Rešitev je v nasprotju z mednarodnim pravom, to je pa tudi razlog, zakaj Slovenija ni želela na Meddržavno sodišče ZN, ki ureja spore med državami. Na njem bi Slovenija zagotovo izgubila," meni.

Ni sicer želel ugibati, kaj bo sledilo četrtkovi arbitražni sodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško, a je poudaril, da bi bilo najslabše, če bi kakšni vročekrvneži sprožili kakšen incident. "Dejstvo je, da Slovenija od četrtka meni, da ima morje, kot je določila arbitraža, Hrvaška še naprej meni, da ima morje, kot je bilo doslej po vseh znanih standardih mednarodnega prava. Te dve percepciji sta nezdružljivi," je sklenil Josipović, ki se je po petletnem predsedniškem mandatu vrnil profesorski in znanstveni karieri na zagrebški pravni fakulteti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • Senior 10:34 01.julij 2017.

    Zanima me, kako komentira to izjavo njen prijatelj (lizun) g. Pahor?

  • maresem 08:31 01.julij 2017.

    Prekleta kuzla ustaska. Kdaj pa SLO ni bila nategnjena s strani hinavske in okupatorske Hrvaške?! Rajši bi imel za soseda cigana, kot Hrvata.

  • jons 23:18 30.junij 2017.

    Čakaj malo praufo, če so naši navili cene ob prehodu na novo valuto je pa sedaj kriv kar Evro?