Slovenija
14 ogledov

Jakič bi izničil pogodbo s Patrio

patria oklepnik despot Žurnal24 main
Minister Jakič je povedal, da bo sprožil vse postopke, da bo po s sodbo potrjeni korupciji pogodba s Patrio nična. Država bo od Patrie zahtevala odškodnino, če bo izgubila tožbo proti Sistemski tehniki.

Obrambni minister Roman Jakič je napovedal, da bodo skupaj s Patrio in njenim pogodbenim podjetjem Rotisom v Sloveniji pogledali, ali je zadevo mogoče realizirati z ničnostjo pogodbe.

Po njegovih besedah bi bilo najlažje, da bi Slovenija 30 patrij, kolikor jih je kupila, preprosto vrnila in nazaj dobila okoli 75 milijonov evrov, kolikor je zanje plačala. A stvar, kot opozarja Jakič, ni tako preprosta. Slovenija bi namreč morala v tem primeru najverjetneje plačati tudi uporabnino oklepnikov, izobraževanja in podobno. Koliko bi lahko znašala omenjena uporabnina, na ministrstvu še niso izračunali.

Vse možnosti so sicer po njegovih besedah še odprte, tudi možnost, da bi Slovenija oklepnike obdržala.

Sistemska tehnika zahteva 518 milijonov

Glede odškodnine je spomnil, da Sistemska tehnika, ki se je za dobavo oklepnikov potegovala skupaj s Patrio, od države na sodišču zahteva 518 milijonov evrov plus dodatnih šest milijonov evrov za patent, ker ni dobila posla. Če bo pogodba s Patrio razveljavljena in bo sodišče Sistemski tehniki prisodilo odškodnino, bo ministrstvo od Rotisa in Patrie zahtevalo tudi odškodnino, je napovedal Jakič.

Vsekakor gre po Jakičevih besedah za zapleteno vprašanje. Nanj so se začeli pripravljati, še preden je sodba v zadevi Patria postala pravnomočna, zato lahko postopki stečejo zelo hitro, vprašanje pa je, kdaj se bodo končali. "Ocenjevanje, koliko so vozila amortizirana, ni preprosto, z njim pa se bodo ukvarjali pravniki, zlasti ker nične pogodbe, pri kateri gre za javna sredstva, še ni bilo," je dejal.

Prav zaradi zapletenosti zadeve bo vladi tudi predlagal, naj ustanovi medresorsko skupino, prek katere bodo lahko svoja mnenja o zadevi podala tudi druga ministrstva, po potrebi pa bodo zaprosili tudi za zunanja pravna mnenja.

Težava zaradi zavez Natu

Dodatno zadevo po ministrovih besedah zapleta dejstvo, da bi Slovenija ob ničnosti pogodbe izgubila 30 oklepnikov, ki pa jih je kupila zaradi zavez, danih zvezi Nato. Če bi oklepnike vrnila, bi namreč morala najverjetneje nabaviti druge.

Poleg 30 oklepnikov bi sicer država za izpolnitev zaveze potrebovala dodatnih 20 oklepnikov, za katere pa Jakič zaradi slabega finančnega stanja v državi ne vidi možnosti, da bi jih Slovenija lahko kupila. Prav tako ne vidi možnosti, da bi država kupila oklepnike, ki jih predvideva srednjeročni program opremljanja Slovenske vojske. "Glede na finančne zmožnosti ministrstva in države bo treba nekatere dokumente zagotovo revidirati," je izpostavil.

Jakič je še povedal, da bo tudi v okviru tekočih poslov lahko nadaljeval postopke v zadevi Patria. Meni pa, da se bo zamenjal še kakšen minister, preden bo postopek končan.

Komentarjev 2
  • mrki 20:30 05.maj 2014.

    hahahaha , malo težje bo na mednarodnem parketu - beri sodiščih uveljavit naše indično-krožne dokaze in sodbe!! Samo še enkrat bomo dokazali da smo slabši od Balkana.

  • Ferluci 20:05 05.maj 2014.

    Dvomim, da kjerkoli obstaja večji butelj kot tale jajkič. Nič od niča. Vsaka njegova beseda iz kosmate face je ena polomija in neumnost.