Slovenija
24 ogledov

Jakliča vodenje LZS ne zanima

Marko Jaklič (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Lekarniška zbornica. Farmacevti proti, da bi postali trgovci.

Upravni odbor Lekarniške zbornice Slovenija (LZS) bo predvidoma v četrtek odločal o tem, ali končno sproži postopke za imenovanje novega vodstva. Zbornico namreč že slabo leto vodi vršilka dolžnosti predsednice Monika Sonc.

 V tem tednu bodo znotraj sekcij farmacevtov tekle razprave, ali naj šef LZS to funkcijo opravlja profesionalno ali neprofesionalno. Neuradni viri pravijo, da zasebni lekarnarji podpirajo, da je ta funkcija neprofesionalna, da pa bi zbornica ob tem dobila še močnega generalnega sekretarja. Enako rešitev, nam je v petek potrdil, zagovarja tudi Marko Jaklič, ki vodi največji zavod – Lekarno Ljubljana (LL).

Neuradni kandidati
Med imeni za bodočega šefa LZS se neuradno omenjata Aleš Mlinarič, vodja službe za raziskave in razvoj Mariborskih lekarn, ki naj bi imel precej podpore, in dosedanja vršilka dolžnosti predsednice Sončeva, sicer direktorica bolnišnične lekarne na onkološkem inštitutu. Oba zagovarjata stroko. Jaklič, tako poznavalci, pa bi “na vrhu LZS najraje videl kar sebe”. “Omenjanje mene nima nobene realne osnove,” pravi Jaklič, a dodaja, da imajo v LL veliko sposobnih kadrov, ki bi bili sposobni prevzeti to funkcijo.

“Jakličev način”
Uradno sicer nihče noče javno potrditi, da se s postopki za imenovanje novega šefa LZS odlaša tudi zato, da Jakliču na vrh zbornice ne bi uspelo ustoličiti svojih ljudi. Neuradno po nam je več lekarnarjev potrdilo, da so “odločno proti Jakličevemu načinu, da se lekarniška dejavnost razvija v trgovino, kjer se kujejo dobički”. Dodajajo, da po aferi z galenskimi izdelki Jaklič nima več podpore niti med javnimi lekarnami. Ta pa očitke zavrača: “Imamo 160 farmacevtov in smo učni zavod za področje lekarništva v Sloveniji.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.