Slovenija
3279 ogledov

Janez Drnovšek je neponovljiv

1/18
Epa
Najbolj znamenite Drnovškove besede: "Kaj bi prinesel moj odstop? Gospodje, vsi, ki me pozivate k odstopu, ki me napadate, gospodje iz opozicije, saj se boste potem pobili za moje nasledstvo."

Jutri bo minilo natanko deset let, odkar je v šele 57. letu starosti po hudi bolezni umrl politik Janez Drnovšek. O nekdanjem predsedniku države in vlade so nocoj v Narodnem muzeju odprli razstavo. Ogledati si je mogoče številne fotografije, avtor večine je Drnovškov prijatelj in nekdanji vladni uradni fotograf Srdjan Živulović. Predstavljenih bo tudi okoli 60 predmetov, med njimi sta tudi legendarna dežni plašč in čepica, ki ju je Drnovšek pogosto nosil. Osrednji predmet razstave sta Drnovškova domača pisalna miza z lesenim stolom, ki jo je uporabljal, ko je začel svojo politično pot.

Tudi dobrodelna dražba, izklicne cene od 150 do 1500 evrov

Na odprtju razstave so pripravili tudi dobrodelno dražbo njegovih predmetov. Med njimi so nalivna peresa, priložnostni pisemski ovojnici in karikature, ki jih je Drnovšku podaril Franco Juri. Izklicne cene so se gibale od 120 do 1500 evrov. Izkupiček bodo namenili novoustanovljenemu štipendijskemu skladu pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki bo štipendije podeljevala dijakom iz socialno manj spodbudnih okolij.

Na dražbi so zbrali več kot 7.000 evrov . "Poleg dražiteljev je Šitpendijski sklad dr. Janeza Drnovška že podprlo tudi nekaj uspešnih slovenskih podjetij, tako da znaša skupna vrednost sklada skoraj 70.000 evrov," so po dražbi sporočili iz Zveze prijateljev mladine Slovenije. S sredstvvi bodo s prihodnjim šolskim letom začeli štipendirati 20 dijakov. Razpis za štipendije bo objavljen konec tega šolskega leta. 

Kdo je bil Janez Drnovšek?

Janez Drnovšek je bil velik človek in politik, ki je v času slovenske tranzicije zelo zaznamoval slovensko politično zgodovino. V obdobju osamosvajanja Slovenije je bil glavni pogajalec z vodstvom nekdanje Jugoslavije. Julija 1991 se mu je uspelo dogovoriti za dokončen umik zvezne vojske iz Slovenije. 

Marca 1992 je postal predsednik Liberalno demokratske stranke Slovenije, aprila istega leta pa ga je državni zbor izvolil za predsednika vlade. Po parlamentarnih volitvah leta 1992, na katerih je zmagala LDS, je bil januarja 1993 ponovno izvoljen za mandatarja za sestavo vlade. Po tem je sestavil še tri vlade.

Svoj tretji mandat kot premier je začel januarja 1997, vodenje vlade pa je po izglasovani nezaupnici aprila 2000 predčasno končal junija 2000. Ob vloženi ustavni obtožbi in pozivih k odstopu je v državnem zboru dejal: "Kaj bi prinesel moj odstop? Gospodje, vsi, ki me pozivate k odstopu, ki me napadate, gospodje iz opozicije, saj se boste potem pobili za moje nasledstvo." Po zmagi LDS na državnozborskih volitvah 15. oktobra 2000 pa je oblikoval že svojo četrto vlado.

Drnovškova družina si želi, da bi hiša prišla v roke nekomu, ki bi jo znal cenit Izjave nekdanjega predsednika Slovenija Drnovšek je izjavil

Samosvoj, neke vrste politični samotar

"Imel je začrtano predstavo, kaj je dolžnost politika in kaj se pričakuje od državnika, temu pa je podredil vso svojo dejavnost," se spominja njegov tesni sodelavec Golobič. Drnovšek je po Golobičevem mnenju izstopal v svoji enkratnosti, bil je zelo samosvoj, neke vrste politični samotar. Po njegovih besedah se je zelo malo oziral na piarovske efekte, imel je začrtano predstavo, kaj je dolžnost politika in kaj se pričakuje od državnika, temu pa je podredil vso svojo dejavnost.

Na vseh volitvah, na katerih je nastopil, je tudi zmagal, in to zaporedoma. Med drugim z LDS na treh zaporednih parlamentarnih volitvah in zatem še na volitvah za predsednika republike. Ne samo to, da je bil leta 2000 dosežen zgodovinsko najvišji rezultat katerekoli stranke, pač pa je dejstvo, da nobena druga stranka še ni ponovila zmage, je spomnil Golobič.

 

Na predsedniških volitvah leta 2002 je Drnovšek v 2. krogu premagal takratno vrhovno državno tožilko Barbaro Brezigar. "Začenja se novo obdobje, tako zame kot za državo," je dejal po objavi rezultatov volitev.

Predvsem drugi del predsedniškega mandata je posvetil človekovim pravicam, javnosti pa konec januarja 2006 predstavil pobudo za povezovanje ljudi, ki želijo prispevati k reševanju problemov, kot so humanitarne krize in okoljska vprašanja. S tem namenom je ustanovil Gibanje za pravičnost in razvoj ter se vključil v prizadevanja za rešitev humanitarne krize v sudanski pokrajini Darfur.

Ste ljudje ali kaj ste?

V začetku februarja 2006 je javnost presenetil s pomilostitvijo nekdanjega direktorja družbe Hit Danila Kovačiča. V zgodovino pa se je vpisal njegov dialog s prebivalci Ambrusa, ko je konec decembra 2006 romski družini Strojan tja pripeljal bivalne zabojnike. Krajani Ambrusa so mu to preprečili, Drnovšek pa jim je zabrusil: "A ste vi ljudje? Ali kaj ste?"

Konec januarja 2006 je Drnovšek sporočil, da izstopa iz LDS z namenom, da se posveti Gibanju za razvoj. K vodenju gibanja je to leto povabil Stanislava Pejovnika. Kot je ta ocenil, je bila Drnovškova ustanovitev Gibanja za pravičnost in razvoj v bistvu politična poteza, s katero je želel pokazati, da so stranke izgubile zaupanje.

Zadnji del Drnovškovega življenja je zaznamoval tudi boj z boleznijo. Javnost je za Drnovškove zdravstvene težave izvedela leta 1999, ko so ga julija v ljubljanskem kliničnem centru operirali in mu zaradi rakave tvorbe odstranili desno ledvico. Proti koncu življenja se je predal duhovnosti in izdal tudi več knjig s tovrstno vsebino.

Zadnji poklon dr. Janezu Drnovšku so že dopoldne izkazali trije predsedniki: pre Slovo od velikega politika Slovenija Drnovška pospremili na zadnjo pot
Komentarjev 2
  • Ivo 21:08 22.februar 2018.

    Ker so ga poslušali tako jajčevcevi privrženci kot ostali in je bil prava avtoriteta. Šele po njegovi smrti, se je razplamtelo sr... in primitivizem po Zloveniji. On je bil sposoben primitiven narod kolikor toliko povezat...

  • Lovebites 19:52 22.februar 2018.

    Ne vem,zakaj tako radi povelicujete tega rdeckarja.Je naredil veliko gorja.