Slovenija
730 ogledov

Janez Janša brez konkurence

Janez Janša Saša Despot
V julijski javnomnenjski raziskavi časnika Delo na vrhu lestvice priljubljenosti političnih strank SDS ohranja občutno prednost pred drugouvrščeno SD, najbolj opazen premik pa je vrnitev SMC med prve tri stranke. Malo boljšo oceno kot junija je dobila tudi vlada.

Vodilna SDS, ki ima v primerjavi z mesecem prej dobri dve odstotni točki nižjo podporo, tokrat beleži 15,5-odstotno podporo. SD bi dobila 13,1 odstotka. Na tretjem mestu je SMC, katere priljubljenost se je po dokaj hudem padcu na peto mesto v junijski raziskavi julija skoraj podvojila s petih na dobrih deset odstotkov, po oceni Dela verjetno zaradi arbitražne razsodbe.

Četrto mesto je prevzela Levica (8,9 odstotka), NSi pa je padla s tretjega mesta na peto (8,4 odstotka). Kljub povečevanju podpore nekoliko zaostaja DeSUS, ki bi ga volilo 4,7 odstotka vprašanih. Med zunajparlamentarnimi strankami je najvišje SNS s 3,7 odstotka, omembe vredno podporo sta dobila še Pozitivna Slovenija (tri odstotke) in Gibanje za otroke in družine (2,9 odstotka).

Višjo srednjo oceno za delo je prejela tudi vlada - julija pred letom dni je, denimo, dobila oceno 2,23, tokrat pa 2,72. DZ pa je za delo tokrat dobil srednjo oceno 2,66.

Tudi Barometer priljubljenosti politikov potrjuje boljše rezultate za SMC, saj je predsedniku stranke in premierju Miru Cerarju julija ocena najbolj poskočila, kar mu je omogočilo dvig z dna lestvice proti sredini. Podpora je najbolj padla poslanki SDS Evi Irgl, ki se skupaj s predsednikom SDS Janezom Janšo poslavlja z barometra.

Najbolj priljubljen politik ostaja predsednik države Borut Pahor, ki mu sledita evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Za njimi pa so predsednik DZ Milan Brglez, predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan ter pravosodni minister Goran Klemenčič. Na barometer se vračata predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec ter predsednica Zavezništva Alenka Bratušek.

Spletno in telefonsko anketiranje je med 30. junijem in 6. julijem na reprezentativnem vzorcu 1000 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 45
  • leonardo 19:56 11.julij 2017.

    Kako Janez Janša brez konkurence?. SDS morda / po teh neverjetnih anketah/ ne pa JJ, saj na lestvici priljubljenosti je izpadel iz lestvice????

  • Avatar praufo
    praufo 19:56 11.julij 2017.

    aja ?, no lepo

  • goldhorn 19:56 11.julij 2017.

    In kaj potem? Saj smo jo vsi ki smo služili vojsko v Jugi. Zmožnost, da lahko danes misliš drugače kot si mislil včeraj, je tisto, po čemer se razlikuje pametni od zabitega.Ne smeši se s temi linki na rumeno mladino!