Slovenija
33 ogledov

Janez Janša ne bo dobil odškodnine

Janez Janša Saša Despot
Ljubljansko višje sodišče je zavrnilo tožbo predsednika SDS Janeza Janše zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda in druge za umik izjav in plačilo odškodnine zaradi oddaje Resnica o Patrii, pišeta Delo in Dnevnik.

Prva SDS-a Janez Janša je zaradi izjav, objavljenih v razvpitem dokumentarnem filmu, poleg Berglunda tožil še finsko nacionalno televizijo YLE in nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Bojana Potočnika. Sodišče je odločilo, da ne bo dobil zahtevane odškodnine v višini poldrugega milijona evrov.

Kot ugotavlja sodišče, je Berglund pri pripravi oddaje ravnal skrbno, za svoje mnenje je imel dovolj podlage v zbranih informacijah in je temu, kar je izrekel, tudi verjel. Ob tem sodišče ni ugotovilo naklepa škodovati Janši.

Čeprav je tudi Potočnikova izjava, da je Janša prek takratnega notranjega ministra vplival na potek predkazenskega postopka oziroma onemogočal sodelovanje med finsko in slovensko policijo v zvezi z nakupom osemkolesnikov, objektivno žaljiva, gre le za njegovo mnenje in ne trditev, še piše Delo.

V odzivu na sodbo je odvetnik Potočnika Rok Čeferin dejal, da je odločitev skladna s prakso ustavnega sodišča in evropskega sodišča za človekove pravice, po kateri mora biti v svobodni družbi vsakomur dovoljeno, da javno izrazi svoje mnenje, ob čemer mu ni treba dokazati resničnosti tega mnenja, navaja Dnevnik.

Komentarjev 4
  • erikkk 16:28 14.januar 2015.

    zdej bo pa še bolj problem za denar ...

  • dragec 13:01 14.januar 2015.

    Kdo bo plačal Jančijeve pufe ----DAVKOPLAČEVALCI????? ---- ali SSDSS

  • valerijakregar 10:03 14.januar 2015.

    a cekuta z za razliko dokazanimi 300.000€ je pa še kar prost ?sam vprašam.