Slovenija
1052 ogledov

Janez Janša: To je eno lepših daril vsem nam!

Janez Janša
1/3
Epa
Pred tridesetimi leti smo si izborili svobodo, da lahko odločamo sami o sebi, je v poslanici ob dnevu državnosti zapisal premier Janez Janša. Po njegovih besedah smo dosegli zelo veliko, marsikatero priložnost pa tudi zamudili. "A nič ni zamujeno. Še vedno smo isti narod, ki je lahko spet močan, odločen in pogumen, ko je treba," je dejal.

"Ko smo stopali na pot samostojnosti, smo vedeli, da ne bo lahko. A nas je vse gnala naprej srčna želja, ki nam je dajala pogum in vero, da je vse, kar delamo, prav in dobro. Želeli smo živeti v svobodni in demokratični državi, kjer bodo vrednote svobode, pravičnosti, solidarnosti in poštenja hodile z roko v roki z gospodarsko uspešnostjo in blagostanjem. V državi, ki bo mati domovina za vse," je zapisal premier.

V poslanici ugotavlja, da smo dosegli zelo veliko, da pa smo marsikatero priložnost tudi zamudili ter pozabili na nekatere od vrednot, na katerih je nastala samostojna Slovenija.

Izzivi današnjega časa so zahtevni. "A če bomo našo prihodnost gradili na spoštovanju drug drugega, sprejemanju naše različnosti in pomembnosti dialoga med različno mislečimi ter predvsem spoštovanju vrednot, na katerih je nastala samostojna Slovenija," se po njegovih besedah nimamo česa bati.

Kot je zapisal predsednik vlade, smo pred tridesetimi leti na Slovenskem postali "sami svoji gospodarji. Sanje so postale resničnost. Svobodno in samostojno Slovenijo, ta dragoceni sad truda generacij Slovenk in Slovencev, smo končno dočakali. Pripadli sta nam čast in privilegij, da smo bili del tega svetega časa slovenskega naroda."

Bitko za svobodo in samostojno Slovenijo smo po njegovih besedah dobili tako, da smo si najprej izborili demokracijo. Demokracijo pa smo si izborili preko boja za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. "Trideset let nazaj smo, ponosno in z navdušenjem, dosegli vse te cilje," je dodal.

Janez Janša | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Spomnil je, da smo se od tedaj kot suverena država vključili v evropske in evroatlantske povezave in zavezništva in v svetovno mednarodno skupnost. "Skupaj z drugimi delamo za naš blagor in za mir med narodi. Da lahko svobodno žive vsi narodi," je poudaril.

Vse našteto pa se, tako Janša, ni zgodilo čez noč, brez žrtev in truda. Pri tem se je ozrl tudi v zadnje leto. "Z obilo potrpežljivosti, odrekanj in volje smo se prebijali skozenj. Po enem letu je razumljivo, da zmanjkuje volje in ni treba veliko, da val nezadovoljstva in črnogledosti pljuskne čez rob. Ustvarjanje napetosti, širjenje sovraštva in nestrpnosti, pozivi k izključevanju in celo smrti, kar spodbujajo in celo namerno netijo nekatere politične stranke in posamezniki, je v teh težkih časih sila neodgovorno in nevarno," je izjavil.

Premier je v poslanici izpostavil tudi, da Slovenija 1. julija prevzema predsedovanje svetu EU. "To zahtevno nalogo sprejemamo z vso resnostjo in dobro pripravljeni," je zagotovil in dodal, da jo "razumemo tudi kot izraz zaupanja in eno lepših daril vsem nam ob 30. rojstnem dnevu".

"Praznujmo ponosno in pokončno. Naj domovini v čast zaplapolajo slovenske zastave, doma in povsod po svetu, kjer bijejo slovenska srca. Ostanite zdravi in Bog živi Slovenijo," je premier sklenil poslanico, ki jo je začel z besedami Ivana Cankarja iz črtice Lepa naša domovina.

Zahvalil se je vsem, ki so v tistih negotovih časih z orožjem branili referendumsko odločitev za samostojno Slovenijo.

Komentarjev 5
  • Avatar jezeran
    jezeran 11:13 25.junij 2021.

    Darilo vam da ste lažje pokradli kar se je dalo. Velja za kvazi leve in kvazi desne, pa še vse ki so bili kvazi podjetniki. Sodelovali ste pri največji kraji stoletja. Razprodali ste Slovenijo. Vi ste naša največja sramota

  • PaPajapopi 11:04 25.junij 2021.

    MORILEC KALIMERO MA VAS RAD ! ! ! https://www.dnevnik.si/tag/30%20let%20slovenske%20dr%C5%BEavnosti

  • Kirka 10:53 25.junij 2021.

    "Želeli smo živeti v svobodni in demokratični državi, kjer bodo vrednote svobode, pravičnosti, solidarnosti in poštenja hodile z roko v roki z gospodarsko uspešnostjo in blagostanjem. V državi, ki bo mati domovina za vse" je rekel Janša. Potem je postal ...prikaži več PV Slovenije in vse je šlo v maloro. Ta tip se dela norca iz nas.