Slovenija
83 ogledov

Janez Janša: V znak protesta ga ni na seji za nacionalno varnost

Begunci v Sloveniji EPA
Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša se ni udeležil zasedanja sveta za nacionalno varnost, ker so njegove predloge do sedaj preslišali ali zavrnili: "Poskus delitve s strani opozicije zavračam in jemljem za nedržavnotvornega," mu je sporočil Cerar. Janša odgovarja: "Nesposobni Miro Cerar nas bo očitno izločil iz schengna."

Vlada bo že na četrtkovi seji obravnavala vse možne ukrepe, ki jih bo treba sprejeti ob morebitnem neupoštevanju zavez z nedeljskega mini vrha EU-Balkan, je na novinarski konferenci po seji sveta za nacionalno varnost dejal premier Miro Cerar.

Janše ni bilo, je pa Cerarju napisal pismo

Zasedanja sveta se kljub povabilu ni udeležil prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Kot je zapisal v javnem pismu, naslovljenem na premierja Mira Cerarja, se je tako odločil iz dveh vzrokov. Na dosedanjih sejah so več njegovih predlogov preslišali ali zavrnili, zdaj pa jih povzemajo, pravi.

Po njegovem so predstavniki vlade v javnosti zanikali nekatere informacije s sej, kar postavlja pod vprašaj kredibilnost visokih državnih funkcionarjev in dvom v verodostojnost institucij izvršilne oblasti, meni Janša.

Kljub temu predlagal nekatere ukrepe

Janša predlaga oblikovanje operativne koordinacijske skupine "po vzoru koordinacijske skupine iz leta 1991, ki je uspešno vodila obrambo Slovenije" ter vzpostavitev tehnične možnosti za namestitev zapornih ograj na najbolj izpostavljenih delih meje. Prav tako bi morala Slovenija pospešeno okrepiti in usposobiti prostovoljno rezervo vojske in policije, je prepričan.

Družine bi morali ločiti od ostale množice

Vlada mora Janševem mnenju tudi takoj zagotoviti izplačilo izrednih dodatkov tistim, ki sodelujejo pri obvladovanju migracijskih tokov. Hkrati bi morali prenehati načrtovati velike begunske centre in zagotoviti razbremenitev prebivalstva na brežiškem.

Pospešeno bi morali še zmanjševati razliko med številom migrantov, ki vstopajo v državo, in tistimi, ki jo zapuščajo, je zapisal Janša, ki predlaga tudi ločevanje družin kot najbolj ranljivih skupin od množice ter njihovo prednostno obravnavo.

Cerar: Opozicija seje razdor med Slovenci

Gre za poskus delitve Slovencev in nabiranje političnih točk je Janšev bojkot seje sveta za nacionalno varnost in pismo z očitki, komentiral premier Miro Cerar:

"Poskus delitve s strani opozicije zavračam in jemljem za nedržavnotvornega. Nekdo poskuša sejati razdor tudi med tiste, ki vsak dan na terenu delajo z vsemi močmi, požrtvovalno, skupno, solidarno. Le tako bomo lahko premagali krizo, ne pa ustvarjamo politični razdor z nabiranjem političnih točk."

Glede predlogov, ki so jih po Janševih besedah preslišali oziroma zavrnili, zdaj pa jih povzemajo,  je Cerar poudaril, da so bili ti predlogi v večini upoštevani: "Naše institucije se že mesece pripravljajo na ta način. Gre za trkanje na odprta vrata," je dejal.

"Ne morem sprejeti primerjave emigrantske krize z letoma 1991 /1992, ko smo imeli vdor tankov, to je neprimerljiva situacija, mi se bomo s to situacijo soočali na način, ki ga zastavlja ta kriza, ne pa na načine, ki so bili primerni pred dvajsetimi leti, " je na Janšev predlog o operativnih koordinacijskih skupinah " po vzoru koordinacijske skupine iz leta 1991 odgovoril Cerar, ki je politike na vseh straneh ter državljanje pozval k sodelovanju. 

Janša: "Nesposobni Miro Cerar nas bo očitno izličil iz schengna"

Predsednik SDS Janez Janša premieru Miru Cerarju na besede, da je njegovo pismo nedržavotvoren poskus delitve, odgovarja na Twitterju.

Janša je Cerarju sporočil, da je njegova generacija Slovenijo gradila, osamosvojila in jo ubranila, "vi pa jo sedaj zapravljate". Kasneje je zapisal še: "Nesposobni Miro Cerar nas bo očitno izločil iz schengna"

 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 107
  • Kranjica 09:40 29.oktober 2015.

    Saj drži, na seje bi moral hoditi, a politiki si , kot je videti, to lahko privoščijo. A zakaj se spet znašate samo nad enim?Kolikokrat smo vsi na TV videli dvorano DZ, v kateri sedi 1/3 poslancev? Pa je bilo ...prikaži več med komentatorji vse tiho.

  • Kranjica 09:33 29.oktober 2015.

    .@dragec - Če po nekom ne pljuvam, tako kot ti in tebi podobni, še ne pomeni, da je moja simpatija.Kritizirati se da, tudi brez primitivnosti, a tega ti nikoli ne boš doumel.

  • Kranjica 09:24 29.oktober 2015.

    Če mediji nehajo pisati o njem, nad kom boste pa potem polivali gnojnico? Saj boste umrli od dolgega časa, mediji pa propadli.