Slovenija
72 ogledov

Janez Janša: "Veliki pok iz Murgel je le še prdec"

Janez Janša Profimedias
Predsednik SDS se je odzval na trditve, da naj bi specializirano tožilstvo v preiskavi zoper njega odkrilo za pol milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora.

Imam velike dileme ali naj pismo s tožilstva sprejmem ali ne, poudarja Janez Janša, ki ga sodni vročevalec nikakor ne najde, da bi mu vročil pošiljko. "Preden bom sprejel kakšno okuženo pismo iz hiše korupcije, si bom nadel rokavice," trdi.

"Vabila nisem dolžan sprejeti, vi pa iz tega delate večji problem kot je ta, da ima ta država ministra za pravosodje, ki je dokazano kršil zakonodajo, ustavo in človekove pravice," šef opozicije odgovarja na vprašanje, če bo pošiljko tožilstva vendarle prevzel.

"V teh postopkih je treba dokazat, da nisi čarovnica. Gre za inkvizicijski postopek. Jaz v tem medijskem šovu in šovu diskreditacije ne mislim sodelovati. Več kot sto postopkov je bilo doslej sproženih proti meni, vsi so na neki instanci padli. Tudi ta bo," dodaja Janez Janša in poudarja, da gre za zlorabo državnih institucij za obračun z notranjim razrednim sovražnikom.

"Veliki pok iz Murgel je le še žalosten prdec"

"Pol leta sem bil v zaporu, nihče me ni nič vprašal. Zdaj se nekomu mudi in zganja histerijo z vročanjem vabila. Tu ne bo velikega poka. Tudi tisti veliki pok iz Murgel se bo počasi razblinil. Je le še žalosten prdec iz Murgel," je prepričan predsednik SDS.

Na pisanje medijev, da so je tožilstvo v finančni preiskavi pri njem odkrilo za okoli 500 tisoč evrov nezakonitega premoženja odgovarja, da celotno premoženje moje družine ni vredno pol toliko: "Večina nepremičnin je na kredit. Če jih želi gospod Fišer odplačati, so mu vrata odprta."

Posredni motiv vidi v tem, da po dveh letih zavlačevanja in zadrževanja poročila tako vrhovno sodišče in KPK ugotavljata koruptivnost generalnega državnega tožilstva Zvonka Fišerja.

 

"Predsednik DZ širi laži"

Janša zanika pisanje nekaterih medijev, da mu sodni vročevalec vabila na narok včeraj ni mogel vročiti v Državnem zboru (DZ), ker ga tam ni bilo: "Od 9.00 do 11.00 sem bil na seji odboda. Tudi novinarji medijev, ki so poročali, da me tam ni bilo, so bili prisotni. Jaz vem, kaj so vam naročili v Murglah. Vem od kje se širi dezinformacija, ki je čista laž."

Šef SDS še poudarja, da je včeraj ves dan čakal, da DZ demantira to laž. "Če drži, kar novinarji pravijo, je ravno predsednik DZ tisti, ki širi to laži," obtožuje Janša. 

Na Twitterju je v dokaz, da se je res nahajal v DZ, objavil listo prisotnosti.

Pošiljke mu ne morejo vročiti

Specializirano tožilstvo naj bi trudilo končati leto in pol trajajočo finančno preiskavo premoženja, a postopka ne morejo končati, ker Janezu Janši že več kot mesec dni ne morejo vročiti pošte s poročilom o preiskavi in z vabilom na narok, na katerem bi se lahko izjasnil o ugotovitvah tožilcev. S pošto naj bi ga iskali vse od 10. marca.

Poskušali naj bi mu jo vročiti v DZ, saj dokler tega ne storijo, specializirano državno tožilstvo nima podlage za vložitev tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Ta tožba namreč sledi naroku, na katerega zdaj vabijo Janeza Janšo.

Pol milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora je skorajda enkrat več kot ga je zaznala Komisija za preprečevanje korupcije v poročilu leta 2013. Poročilo, kjer je KPK ugotavljala, da se je  premoženje zakoncev nepojasnjeno povečalo za vsaj 210 tisoč evrov, je vrhovno sodišče konec februarja odpravilo. Sodišče takrat sicer ni odločalo o vsebini poročila.

Iskali predvsem transakcije v primeru Patria

Specializirano državno tožilstvo je konec leta 2013 odredilo finančno preiskavo zakoncev Janeza in Urške Janša, njegovega brata Rajka Janše in pokojnega poslovneža Jožeta Zagožna. Z njo naj bi preiskalo in nato morebiti odvzelo premoženje nezakonitega izvora.

Preiskovalci so se lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja Janeza Janše in Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria.

Komentarjev 115
  • jezero 17:36 17.april 2015.

    Le zakaj tako ogromna večina Slovencev tega zabuhlega moža ne prepozna kot državnika?

  • Xerxes 13:03 17.april 2015.

    Morda je pa le prišel čas, da se javnosti prizna, da ima omenjeni gospod diagnozo? in da zaprti oddelek, kamor spada, ni nujno zaporniški

  • Xerxes 13:01 17.april 2015.

    nismo, nismo :-) razen če ga pospremimo za par desetlrtij na kak zaprti oddelek, kamor tudi spada