Slovenija
46 ogledov

Sodišče odpravilo poročilo KPK o Janši

Janez Janša Saša Despot
Vrhovno sodišče odpravilo poročilo KPK o Janševem premoženjskem stanju.

Vrhovno sodišče je odpravilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo, je razvidno iz razsodbe, ki jo je na Twitterju objavil Janša.

"Tega poročila ni več, to je pamflet, konstrukt, ki je bil uporabljen za institucionalni državni udar, da se zruši vlada in se preprečijo reforme," je na današnji novinarski konferenci ocenil Janša. 

Janša: Strateški razlog je bil, da se ustavi privatizacija

"Poročilo je bilo dano v javnost na nezakonit način, ključen je bil motiv, da se zaustavi privatizacija, naša vlada je v zadnjih tednih 2012 v veliki meri tudi z opozicijo uskladila akt, ki se imenuje strategija upravljanja državnih naložb. Po več kot dveh letih je Slovenija še vedno nima, to je osnova za transparentno privatizacijo. Tik preden bi jo sprejeli, je bila koalicija razrušena. Strateški razlog je ohranitev monopolov za vladanje iz ozadij," je prepričan Janša. Opozarja, da so posledice nepopravljive, sodišče pa mu je prisodilo 538 evrov za stroške. 

Preberite še: Klemenčič: Sodišče ni odločalo o vsebini

Cenilec je menda potrdil, da se Janša ni okoristil

"Ko je bilo poročilo izdano, niso nastale samo politične posledice, ampak tudi kazenskopravna posledica zame. Klemenčič ga je poslal na državno tožilstvo, kar se nanaša na prodajo mojih parcel v Trenti leta 2005, na podlagi tega je stekla policijska preiskava, vložena je bila ovadba, tožilstvo je zahtevalo sodno preiskavo, na kar smo se pritožili, pritožba zavrnjena, sodnica je hišna prijateljica podpredsednika SD Vebra, preiskava je stekla, zaslišanja, določen je bil sodni cenilec in pred nekaj dnevi smo dobili njegovo oceno. Praprotnik, Klemenčič in Selinškova so mi očitali, da sem prodal od 11 tisoč do 18 tisoč evrov vredne parcele prodal za desetkrat več in pridobil materialno korist. Cenilec, ki ga je določilo sodišče, je ocenil vrednost na 110 tisoč evrov, pred nekaj dnevi je bilo poročilo narejeno. Tudi na to mnenje smo dali pripombe, ker je ocenil vrednost samo dveh objektov, ampak je vseeno desetkrat večja od Klememčičeve ocene," je še dejal Janša, ki meni, da je sodstvo z odločanjem, ki je bilo sicer deklarativno absolutno prednostno, zavlačevalo. 

Tanko: Klemenčič mora takoj odstopiti kot minister

Janša in šef poslanske skupine SDS Jože Tanko sta zato zahtevala, da Goran Klemenčič, ki je bil na čelu senata, ki je pripravil poročilo, odstopi z mesta pravosodnega ministra. 

Premier Miro Cerar odgovarja, da je odločitev sodišča večplastna: "Z razveljavitvijo poročila KPK sodišče ni poseglo v vsebino odločitve komisije. Zadeva je izjemnega pomena; zavedam se, da je poročilo takrat povzročilo pomembne politične premike. Večplastnost zadeve pa zahteve premislek, ki ga bom opravil v naslednjih dneh. Minister Klemenčič je trenutno v tujini, vrne se v ponedeljek, ko se bova pogovorila in na tej osnovi se bom odločil, kako bom ravnal v naslednjih dneh."

Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je KPK z izdajo zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank posegel v tožnikove ustavne pravice, saj Janši osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Vrniti mu morajo 540 evrov stroškov

Zato se zaključno poročilo v delu, ki se nanaša na Janšo, odpravi. KPK mora v treh dneh po prejemu sodbe s svojih spletnih strani odstraniti ta del poročila. Prav tako mora KPK Janši v 15 dneh od vročitve sodbe povrniti 538,68 evrov stroškov z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Komisija za preprečevanje korupcije je v zaključnem poročilu o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank ugotovila, da sta predsednika SDS in PS, Janez Janša in Zoran Janković, kršila protikorupcijsko zakonodajo.

Zaradi poročila padla vlada

Zaradi spornega poročila je leta 2013 padla druga Janševa vlada. KPK je takrat vodil zdajšnji minister Goran Klemenčič.

Janša se danes na Twitterju zato sprašuje, kdo bo zaradi tega poročila odgovarjal in kdo bo povrnil škodo. "Že od rimskega prava velja rek: Pravica odložena je pravica odrečena. Žalosten obraz slovenske pravne države," je še zapisal na družbenem omrežju.

Predsednik KPK Boris Štefanec je sodbo vrhovnega sodišča spoštuje, čeprav njene vsebine še ne pozna. Dela prejšnjega senata, ki je izdalo omenjeno poročilo, ne želi niti vsebinsko niti vrednostno ocenjevati.

Komentarjev 44
  • dragec 14:53 27.februar 2015.

    HVALA

  • dragec 14:52 27.februar 2015.

    Misliš na SSDSS kriminalce ...JJ,Krkovič, ubežnikiz kopra....brat JJ....

  • Mr.Bean 13:31 27.februar 2015.

    ...a to ni več politični konstrukt?