Slovenija
4783 ogledov

Janković bi traktoristom zaračunal 160 evrov

protestni shod kmetov v središču prestolnice Saša Despot
Mestni svet MOL bo odločal o sprejemu odloka, ki med drugim določa kazen za tovorna vozila, delovne stroje, delovna vozila ali traktorje, ki bi brez dovoljenja prevozili območje cone 1.

Na prihodnji seji mestnega sveta ljubljanske občine imajo svetniki na dnevnem redu odločanje o predlogu Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana s predlogom za hitri postopek. Ena od napovedanih sprememb je uvedba kazni za tiste, ki ne upoštevajo prvega odstavka 3. člena že sedaj veljavnega odloka, je prvi poročal portal 24ur.com. 

V trenutno veljavnem odloku je zapisano, da je na območju cone 1 prepovedan promet tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, ter delovnih strojev, delovnih vozil in traktorjev, razen z dovolilnico pristojnega organa. Za kršitev omenjenega predpisa zdaj želijo določiti globo. "V zadnjem času se v ožjem mestnem središču Ljubljane pojavljajo protesti, katerih udeleženci vozijo tudi traktorje. Glede na to, da Mestno redarstvo pri napovedanih protestih aktivno sodeluje s Policijsko upravo Ljubljana in s Policijsko postajo Ljubljana Center, je pri izvajanju nadzora prometa in ustavljanja vozil na občinskih cestah v času protestov naletelo na težavo, da za traktorje in ostala vozila (to so tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, delovni stroji, delovna vozila) ni predpisane kazenske sankcije za primere vožnje teh vozil na območju cone 1 brez dovolilnice pristojnega organa," pojasnjujejo predlagatelji v obrazložitvi. "Zaradi navedenega se odlok dopolnjuje z določitvijo globe v višini 160 eurov za prekršek za posameznika, ki vozi tovorno vozilo, katerega največja dovoljena masa presega 3,5 tone, ter delovne stroje, delovna vozila in traktorje, v kolikor nima pridobljene dovolilnice za prevoz območja cone 1."

Na Mestni občini Ljubljana so za 24ur.com pojasnili, da so se za dopolnitev odloka z določitvijo višine denarne kazni odločili v sklopu priprav na napovedane proteste, ko so ugotovili, da za nespoštovanje predpisa ni navedena nobena globa. Za hitri postopek so se odločili, ker gre za zgolj manjše dopolnitve, so jim pojasnili. 

Kmetje so konec aprila s traktorji zasedli ulice glavnega mesta. Protestirali so zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje. Izpostavili so okoljske omejitve, davčna bremena in nerazumno zakonodajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • Avatar Zoran
    StarMačk 20:17 16.maj 2023.

    Janković je na to temo povedal, da če bo v center Ljubljane pripeljalo 500 traktorjev redarji nikogar ne bodo oglobili. Menda bodo globe padale samo, če jih bo 499 ali manj ali pa 501 in več!?

  • duc1 18:32 16.maj 2023.

    Ne160 temveč 1600,da bo zaleglo.Traktorji nimajo kaj iskati v Ljubljani.

  • Dragonja 18:23 16.maj 2023.

    Bogovič je bil minister za Okolje v EU pa glasuje,da se šprica s strupi v zavarovanih območjih.Upam,da Janez Podobnik ne bo šel po isti poti.