Slovenija
60 ogledov

Janković bo moral takoj po novem letu na sodišče

Parkirišče Saša Despot
Mestni občini Ljubljana grozi izguba šest milijonov evrov, županu Jankoviću pa še ena večletna zaporna kazen.

Ljubljanski župan Zoran Janković bo že takoj na začetku prihodnjega leta na ljubljansko okrožno sodišče, kjer ga bodo sredi januarja zaslišali zaradi domnevne goljufije pri prodaji zemljišč ob Vojkovi cesti leta 2009 podjetju Tritonis.

Tritonis je zemljišča od Mestne občine Ljubljana (MOL) odkupila za dober milijon evrov, kar Tritonis s tožbo MOL na sodišču zahteva nazaj. Sodišče je sicer septembra v ločenem postopku, pravdanju tudi že pravnomočno presodilo, da občina zemljišč sploh ne bi smela prodati in je zato potrebno pogodbo razveljaviti.

Povišali so zahtevek

Sodišče je namreč ugotovilo, da so bila dejansko prodana zemljišča s parkirišči in ostalimi funkcionalnimi površinami uporabnikov stavb v nespredni bližini, med drugim ministrstva za obrambo (MORS). Pravdanje med Tritonisem in MOL pa se prav zato še nadaljevalo, saj Tritonis zahteva vračilo kupnine, stroškov, ki so jih imeli zaradi nakupa teh zemljišč in tudi zamudne obresti. Namesto dobrega milijona, kot je Tritonis zahteval najprej, pa od MOL zahteva okoli šest milijonov evrov, na kolikor je zdaj povišal svoj odškodninski zahtevek.

Jankovića je doletela tudi ovadba

Tritonis je zaradi domnevne goljufije, izneverjanja, oškodovanja tujih pravic, poslovne goljufije, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in zlorabe položaja že konec leta 2011 Janković in vodjo oddelka na MOL za urejanje prostora Mirana Gajška tudi kazensko ovadil. Specializirano tožilstvo (SDT) za oba zahteva sodno preiskavo, zato je aprila letos vložilo uradno zahtevo na ljubljansko okrožno sodišče. Slednje pa je, po naših informacijah, preiskavo zoper Jankovića tudi že uvedlo.

Komentarjev 9
  • benč 17:44 27.november 2014.

    Problem je v tem, da je Slovenija pravzaprav Ljubljana. Tam se vsi na višjem položaju poznajo med seboj. Polovica med njimi ima na hrvaškem morju skupaj vikende.Tako politiki, gospodarstveniki, sodniki itd.. Vsi pa vemo, sovs sovi ne izkjuje oči.

  • benč 17:40 27.november 2014.

    Naši politiki še niso slišali za moralo!!!

  • benč 17:39 27.november 2014.

    Njega in njemu podobne, bi morali že zdavnaj zapret in pobrat vso premoženje, saj je tako ali tako ukradeno!