Slovenija
1260 ogledov

Janković: Izjava Pirc Musar ni primerna

Zoran Janković Profimedia
Ljubljanski župan Zoran Janković zatrjuje, da imajo vsa pravnomočna gradbena dovoljenja za gradnjo kanala C0.

Ljubljanski župan Zoran Janković meni, da izjava predsednice republike Nataše Pirc Musar, naj se gradnja kanala C0 ustavi, da se vsi deležniki pogovorijo, ni primerna, saj ne ve, s kom naj se pogovarja. Poudaril je, da imajo vsa pravnomočna gradbena dovoljenja, v pravni državi pa bi po njegovih besedah morali veljati zakoni, ne pa da odloča ulica.

"Gradnja poteka in bo potekala do zaključka gradnje, za kar imamo pravnomočna gradbena dovoljenja," je na današnji redni novinarski konferenci povedal Janković. Dodal je, da poziva predsednice ne razume, saj se ravnajo po slovenski zakonodaji in evropskih usmeritvah. Predsednici pa je župan v petek poslal vso dokumentacijo o gradnji povezovalnega kanala C0.

Zaradi gradnje kanala C0 je potekalo že več protestov, do incidentov je prišlo tudi na samem gradbišču. 

Zatrjuje, da imajo vsa dovoljenja

Z vsemi deležniki se za isto mizo ne bodo usedli, saj je kanal znotraj Mestne občine Ljubljana od Broda do Zaloga dolg 12.000 metrov in širok 300 metrov, lastnikov zemljišč pa je okoli 400. "Mirno lahko rečem, da je 98 odstotkov delovnega pasu že rešenega, za traso gradnje pa imamo vsa dovoljenja," je spet zatrdil.

Zahvalil pa se je ministru za naravne vire in prostor Urošu Brežanu, ki je "zelo jasno povedal, da so gradbena dovoljenja pravnomočna in da projekti tečejo na osnovi gradbenih dovoljenj".

kanal C0 | Avtor: MOL MOL

Janković ne razume sklepa Arsa

Presoja vplivov na okolje je bila narejena v celoti in za celotno traso kanala, potrdila pa jo je tudi Evropska unija, je ponovil. Janković je dejal, da na vodovarstvenem območju v Ljubljani živi 220.000 prebivalcev in vsi imajo kanalizacijo, greznice, ki niso neprepustne. "Nikogar od teh dušebrižnikov za to ni skrbelo, predvsem ne tistih, ki območje polivajo z gnojnico," je dodal.

Ob tem župan ne razume dodatnega sklepa Agencije za okolje (Arso), ki ga je sicer sprejela leta 2020, da morajo tudi za postavitev kinete, ki dodatno varuje vodovarstveno območje, pridobiti okoljevarstveno soglasje. "To je popolnoma mimo pameti," meni. Dodal je, da kanal brez težav zgradijo brez kinete, a to pomeni ukinitev dodatne zaščite.

Nestrpno čakajo na odločitev

Odločitev Arsa, da morajo tudi za kineto pridobiti okoljevarstveno soglasje, Mol izpodbija na upravnem sodišču, odločitev pa "nestrpno čakajo". Občina mora sicer ministrstvu za okolje, podnebje in energijo do 11. aprila posredovati dokumentacijo o presoji vplivov na okolje za kineto. "Kaj bomo storili do 11. aprila, vam sporočimo po 11. aprilu," je danes povedal Janković.

"Projekt je transparenten"

S kanalom občina zapira 6400 greznic, Janković pa trdi, da bo voda tako še bolj zaščitena in varna tudi pred morebitnimi potresi, C0 naj bi po njegovih besedah zdržal tudi 10. stopnjo potresa po evropski lestvici.

Gradbišče kanala je v petek obiskal sopredsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz, ki je napovedal, da bo Evropski komisiji o projektu zastavil nekaj vprašanj. Janković je danes komentiral, da je to njegova pravica, prav tako pa ne oporeka obisku predstavnikov komisije. "Projekt je transparenten, lahko ga pogledajo," je povedal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • bobubob 12:18 29.marec 2023.

    In če bi tale osebek, ki sme nekaznovano in povsem javno kršiti kakršnekoli pisane in nepisane (moralne) zakone (zakaj mu je to dopuščeno, si lahko ustvari sodbo vsak opravilno sposoben meščan), objavil famozno GD v svojem pamfletu, ki ga prejemajo ...prikaži večo meščani, bi bilo ugibanja hitro konec.

  • bobubob 12:09 29.marec 2023.

    Da ne razume sklepa ARSO? Nepoznavanje zakonov škoduje. Ima pravnike, ki prav tako ne poznajo zakonodaje? 10. stopnja potresa? Eh, dovolj je, da kdo v cev vrže ročno bombo, pa smo tam!! Dejstvo je, da gradnja poteka brez GD. Inšpekcija ...prikaži več bi jo morala ustaviti, pa je ne. Vsem na očeh poteka kraja gramoza, humusa, lesne mase (dreves), dnevno opazujoč dogajanje na gradbišču pa me zanima, če morda pod cevmi ni zakopanih tudi odpadkov, saj s trase neznanokam odvažajo nesorazmerne količine gramoza.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:35 29.marec 2023.

    Zoki, župan si od leta 2006 in še vedno nima Ljubljana Avtobusne postaje za mednarodni promet ? Zemljišče prodajaš tujcem da zidajo stanovanja za svoj profit, namesto da bi že stala najlepša avtobusna postaja. Sram naj te bo, da tako ...prikaži več grdo goljufaš volilce in potnike.