Slovenija
19 ogledov

Janković je izgubil bitko

Pod tržnico so bili predvideni garažna hiša s 700 parkirnimi mesti v vrednosti 2 Žurnal24 main
Ministrstvo za kulturo (MK) je Plečnikove tržnice začasno razglasilo za spomenik državnega pomena. Gradnja garažne hiše je tako ustavljena.

S tem je projekt ljubljanskega župana Zorana Jankovića, gradnja garažne hiše pod tržnico, vsaj za eno leto onemogočen. Kot je zapisano v odloku, velja začasna razglasitev do akta o stalni razglasitvi, a največ 12 mesecev. Odlok je bil izdan 10. oktobra, nanaša pa se na vso stavbo Plečnikovih tržnic od Tromostovja do Zmajskega mostu in ima vplivno območje na cesto mimo arkad, Vodnikov in Pogačarjev trg. Janković pričakuje, da bo novi kulturni minister odlok odpravil, saj ta dela škodo tako mestnemu kot državnemu proračunu: "Na tem projektu delamo že dve leti, vse je javno. Če bi vedeli, da ni možen, ne bi delali." Župan ne izključuje niti tožbe proti državi.

 

Direktorju Javnega podjetja LPT poslansko mesto

Novoizvoljeni poslanec. Direktor javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Aleksander Ravnikar je bil izvoljen v Državni zbor.

Uradno. Namestnik direktorja JP LPT je postal Samo Lozej.

Neuradno. Lozej naj ne bi želel prevzeti direktorskega mesta zaradi bojazni, da projekt gradnje garažne hiše pod tržnico ne bo končan v zastavljenem roku.

Javni razpis. Lozej je to zanikal in dejal, da podjetje JP LPT še ima direktorja, da bo potrebno za novega počakati na javni razpis in da ne potrdi niti zanika, ali se bo nanj prijavil.

Varstveni režim za novorazglašeni spomenik med drugim predvideva zagotavljanje namembnosti tržnice, varovanje oblike, prepoveduje posege v zemeljske plasti, postavljanje začasnih objektov, oglasnih tabel, prepovedana je tudi okrnitev pogledov na dediščino. Za varovano območje, torej Vodnikov in Pogačarjev trg, je posebej navedeno, da morajo odprti prostori ostati nepozidani, cesta pa prednostno namenjena pešcem. Prepovedani so posegi v zemeljske plasti, vključno z novo podzemno infrastrukturo. Dodatnih pojasnil z MK nismo dobili.

Iniciativa za zaščito
Pobudo za zaščito sicer Vodnikovega trga za spomenik državnega pomena je ministrstvu podala civilna iniciativa Tržnice ne damo. Marinka Kurilić iz iniciative je prepričana, da je bila pobuda tako strokovno pripravljena, da je prepričala ministrstvo: "Sem zadovoljna, vendar menim, da bi morala biti zaščita sprejeta že davno." Odlok o razglasitvi pa je v nasprotju z mnenjem ZVKDS OE Ljubljana, ki je ministrstvu 1. oktobra poslal mnenje, da posredovani predlog za zaščito trga ne izpolnjuje kriterijev za razglasitev, saj je že zaščiten z nekaterimi drugimi odloki. Dodajajo, da zavod svojih odločitev ne more utemeljevati na podlagi nezaupanja do investitorja, obenem so bili vsi pogoji zavoda za posege vneseni v potrebne prostorske dokumente. Vodja zavoda Boris Vičič je takrat dejal, da ni strokovnih argumentov za dodatno zaščito trga, v torek pa, da o odloku MK ni bil obveščen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.