Slovenija
16 ogledov

Janković naj bi ministrstva že razdelil

Danilo Türk in Zoran Janković Bobo
Zoran Janković naj bi bil kot mandatar imenovan do konca meseca. Zdi se, da je SD po današnjih koalicijskih pogajanjih vse bliže koaliciji z Jankovićem. Vir blizu SD: Lahko se zgodi, da bo moral Pahor spomladi oditi z vrha SD. Koliko ministrstev naj bi dobile posamezne stranke?

Uradni rezultati volitev bodo predvidoma objavljeni v petek dopoldan. Po neuradnih infomacijah naj bi predsednik republike Danilo Türk še isti dan sklical konstitutivno sejo državnega zbora. Konsitutitvna seja državnega zbora naj bi tako bila v sredo, 21. decembra.

Turk je že dejal, da upa, da bo do konca decembra imenovan mandatar, najkasneje do svečnice, 2. februarja, pa sestavljena vlada.

Sestanek s SD

Danes so se z najverjetnejšim bodočim mandatarjem Zoranom Jankovićem znova sestali predstavniki SD, vendar brez predsednika stranke Boruta Pahorja, ki še okreva po vnetju srednjega ušesa.

Po sestanku so bili predstavniki SD sila redkobesedni: na sestanku naj bi izvedeli tisto, kar so želeli, in organi stranke se bodo zdaj lahko odločali.

Dušan Kumer je nato dejal, da so govorili tudi o "elementih koalicijske pogodbe". Matjaž Han pa je dejal, da danes pričakuje dokončno odločitev glede vstopa SD v koalicijo, ki jo bodo predlagali predsedstvu stranke.

Predsedstvo SD se po naših informacijah sestane jutri ob 16. uri. Vir blizu Pahorja trdi, da predsednika SD še ne bo na sestanku. Po teh navedbah tudi še ne bo nobene odločitve v zvezi s koalicijo.

A vsaj nekateri nasprotno pričakujejo odločitev, da SD stori korak na poti v koalicijo, torej odločitev o pogajalskem mandatu o vsebini koalicijske pogodbe.

Vir blizu SD je medtem za Žurnal24 dejal, da večina članov SD podpira vstop stranke v vlado. Pahorjev manever tako ne uživa podpore razen pri njemu in Frangežu. "Če levica zmaga, moraš iti v vlado," pravi vir.

"Lahko se zgodi, da bo moral Pahor spomladi oditi z vrha SD. Sporočilo na volitvah je bilo, da vodenje vlade ni bilo dobro. Ni šans, da Pahor kadarkoli še dobi volitve." Da bi prišlo do združitve Pozitivne Slovenije in SD, je po mnenju vira zelo malo vejetno.

Trenja pri Virantu

Vir z Liste Gregorja Viranta pravi, da del članov pod nobenim pogojem ne bo pristal na koalicijo, če ministrstva za finance ne bo vodil Janez Šušteršič. Šušteršič komentira: "nobenih jeznih nisem videl".

Komentarjev 28
  • Žurnalček 09:40 20.december 2011.

    Moja vojna je trajala 3 leta ne pa 10 dni . Pa še nekaj . To kar vi imenujete vojna , je bila v resnici samo preprečitev vojaškega državnega prevrata. JNA ni bila politični faktor in kot tak ni odločala ...prikaži več o nikakršnjih političnih vprašanjih. Želela sicer je , vendar jo je EU na Brionih spravila nazaj v vojašnice in ne vi.

  • privat 07:41 18.december 2011.

    mogoče bo malo bolje od vladavine pahorja...samo moramo vedeti da nam še vedno vladajo isti ljudje kakor v največji dobi suženstva v Sloveniji...poglejmo občine...isti stari prdci sedijo na usnjenih foteljah...poglejmo davčno,....kako pričakovati od enega človeka da se upre in spremeni ...prikaži več Slovensko miselnost??

  • gec 16:37 16.december 2011.

    drugim gre na bruhanje,ko berejo tvoje svinjarije...