Slovenija
34 ogledov

Janković najel četrt milijona kredita zaradi dolga?

slovenija 1.3.2012, Ljubljana, intervju Zoran Jankovic, kandidat za zupana Ljubl Špela Mohorič
Ljubljanski župan Zoran Janković je po podatkih časnika Večer pred slabimi tremi tedni najel 250 tisoč evrov posojila pri svoji matični banki, Banki Koper. Razlog za to naj bi bil, da ga je banka pozvala, naj poravna dobrih 211 tisoč evrov minusa na računu.

Jankovićev limit je po navedbah Večera 17-kratnik njegove plače iz časov vodenja Mercatorja in kar 114-kratnik njegove zdajšnje županske plače.

Ob tem se časnik sprašuje, kako ima lahko župan z 2.632 evri plače 300 tisoč evrov dovoljenega minusa. Za druge komitente minus namreč praviloma znaša največ petkratnik povprečja plač v zadnjega pol leta. V preteklosti naj bi bila sicer dovoljena prekoračitev na Jankovićevem računu še za 50 tisoč evrov višja.

Rok vračila 36 mesecev?

Tudi rok za povračilo Jankovićevega posojila, ki je po neimenovanih virih, na katere se sklicuje Večer, označen z visoko stopnjo tveganja, naj bi bil po neuradnih informacijah kratek, in sicer 36 mesecev.

Županov kabinet stanja na Jankovićevem računu za časnik ni komentiral, saj da stanje na njegovem računu ni v javnem interesu.

Posodil denar stranki in Krimu

Časnik tudi navaja, da je Janković pet dni pred volitvami Pozitivni Sloveniji, ki jo je takrat vodil, posodil sto tisoč evrov, ki naj bi mu jih stranka decembra 2012 vrnila. Zakaj točno je stranka od Jankovića prejela posojilo, na stranki za Večer niso odgovorili, a če so ga porabili za pokrivanje stroškov volilne kampanje, bi Janković denar moral nakazati na tedaj odprt posebni volilni račun in ne na strankinega, stranka pa bi morala to zapisati tudi v poročilu računskemu sodišču.

Janković je po poročanju časnika denar posodil tudi rokometnemu klubu Krim. Po navedbah direktorja kluba se je namreč takrat umaknil eden od sponzorjev, zato je klub potreboval denar. Pogodba o posojilu, vrednem 60 tisoč evrov, naj bi bila po navedbah kluba sklenjena 12. oktobra 2012, denar pa vrnjen marca letos. Janković naj bi sicer za časopis potrdil le posojilo v višini 30 tisoč evrov.

PS: Nič nismo naredili narobe

Posojilo Jankovića je stranka PS delno porabila za redno delo, delno pa za predvolilno kampanjo pred volitvami v 2012. Ta drugi del so sicer najprej prenakazali na poseben predvolilni račun, so pojasnili in dodali, da torej niso storili nič narobe.

"Limit imam odobren že 15 let"

Janković pa je danes za medije dejal, da ima ta limit odobren že 15 let. "Ali ni vprašanje kredita med stranko in banko podatek, ki ne sodi v javnost? Tedaj nisem bil župan. SDS naj se ukvarja sam s seboj, menda imam pa tudi jaz pravico do neke zasebnosti? Podatek kredita med banko in fizično osebo ni za javnost, to nima nobene zveze z mestno občino," je še povedal Janković.

 

Komentarjev 33
  • Miller Porter 15:07 28.julij 2016.

    ste zainteresirani za pridobivanje posojil ?? če pa ste ja v stik z mano za cenovno posojilo z obrestno mero 2% e-pošte Millerporter102@yahoo.comhttp://millerporter102.wix.com/potterfirmsbomo čaka na vaš hiter odzivG. Miller Porter

  • Miller Porter 15:07 28.julij 2016.

    ste zainteresirani za pridobivanje posojil ?? če pa ste ja v stik z mano za cenovno posojilo z obrestno mero 2% e-pošte Millerporter102@yahoo.comhttp://millerporter102.wix.com/potterfirmsbomo čaka na vaš hiter odzivG. Miller Porter

  • Miller Porter 17:44 07.julij 2016.

    Pozdravljeni vsi skupaj,Sem Michael je Finance Private posojilo posojilodajalec z dobro delovno ugled,micheals.finance@gmail.com Uporabi danes, če boste potrebovali v siliPosojilo iz ugledne družbe, z dobrimi pogoji in delovnih razmerij,potem bi se obrnete na nas, kot ...prikaži več smo ponujajo posojila nacenovno obrestno mero 3% in vaše delo pri nasbo dobra izkušnja. Če ste zainteresirani, se obrnitenas po e-pošti: micheals.finance@gmail.com ali+2349057519652 micheals.finance@gmail.comČakam na vaš hiter odzivMicheal za finance