Slovenija
19 ogledov

"Janković nam je v marsičem popustil"

Gregor Virant Anže Petkovšek
Virant se zaveda, da imajo v državnem zboru le osem poslancev, hkrati pa meni, da bodo imeli pri oblikovanju vlade zadnjo besedo. Zadovoljen s pogajanji z Jankovićem.

V pogovoru za Dnevnikov Objektiv je Gregor Virant dejal, da predvideva, da bomo mandatarja dobili okoli 25. januarja, vlado pa teden do deset dni kasneje. Mnenja je sicer, da bi bila velika koalicija med prvakom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem in predsednikom SDS Janezom Janšo za Slovenijo najboljša rešitev, vendar ocenjuje, da je še manj realna kot vlada tretjega človeka.

Zastoja ne bodo povzročili

Po njegovih besedah bi bilo za Slovenijo dobro, da bi imela mandatarja in vlado s široko, ustavno podporo. S to idejo po njegovem mnenju ne bodo povzročili nobene škode, nobenega zastoja, ker gre za kratek rok do torka. Vmes pa so prazniki. Zato zastoja pri oblikovanju koalicije ne bo, pravi.

"Nikakor ne želimo zavlačevati postopkov za oblikovanje vlade in jih tudi ne bomo. Morate pa razumeti, da nam kot sredinski stranki ni enostavno. Za nas sta levo- in desnosredinska opcija enakovredni, kar smo povedali že pred volitvami," je pojasnil Virant.

Janković popustil

Pogajanja s Pozitivno Slovenijo so po njegovih besedah od prve seje DZ naprej krenila v zelo pozitivno smer. "Gospod Janković je v marsičem popustil našim pogajalskim zahtevam in lahko rečem, da je koalicijska pogodba v precejšnji meri usklajena," je dejal Virant.

Janši pa je, kot je navedel, v telefonskem pogovoru dejal, da mora v primeru, če želi postati resna alternativa, s koalicijsko pogodbo nastopiti "malce manj sramežljivo in da bi se morali začeti po novem letu resno pogajati".

Ni mu všeč, da bi bil predsednik DZ Erjavec

Da je v Janševem predlogu koalicijske pogodbe zapisano, da bi predsedniško mesto v DZ prevzel predsednik DeSUS Karl Erjavec, Virantu ni všeč. Položaj predsednika parlamenta zagotavlja drugi stranki precej enakopraven položaj do najmočnejše stranke. "To bi bilo za nas izjemnega pomena in na to točko bomo dali pripombo," pravi. Če bo to mesto po koalicijski pogodbi dobila njihova stranka, bo na tej funkciji ostal.



Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:45 04.januar 2012.

    Saj ravnotakšnega popuščanja se jaz najbolj bojim!