Slovenija
33 ogledov

Janković ne zahteva penalov in ščiti Grep

Uroš Ogrin, Zoran Janković Boštjan Tacol
Zoran Janković pravi, da želi podjetniku Marjanu Pišljarju plačati del sinovega dolga, a ta za plačilo ne želi sprejeti hiše v Grosupljem, ki jo je rubežnik že izpraznil.

Ljubljanski župan Zoran Janković je prvič v tem mandatu sklical novinarsko konferenco, kjer je le odgovarjal na novinarska vprašanja, kar je bila njegova stalna praksa v prvem mandatu. Ustanovitelj Pozitivne Slovenije (PS) ni želel razkriti, ali bo po vzoru Janeza Janše kljub obremenjujočemu poročilu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) znova kandidiral za predsednika stranke: “Janez Janša me ne zanima. Ko bo prišel čas, se bom odločil.” Kdaj bo kongres PS, ne ve. Je pa prepričan, da mu ljudje še zaupajo: “To bom dokazal na naslednjih volitvah, kakršnihkoli, če bom še šel na kakšne.”

1. Posnetek ga ne moti

“Z veseljem. Nič me ne moti.” Tako je Janković komentiral odločitev informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, ki je dovolila objavo tonskega posnetka njegovega pogovora o premoženju s predstavniki KPK. Na tej so nad odzivom Jankovića presenečeni, saj so ga pred tedni vprašali, ali dovoli objavo. Temu je “izrecno nasprotoval”, so dejali na KPK in dodali, da ima Janković že od razgovora kopijo posnetka, kar pomeni, da bi jo lahko kadarkoli po zaključku postopka sam posredoval javnosti.

Spomnimo, da so objavo posnetkov zahtevali nekateri mediji, a jih je KPK zavrnila s pojasnilom, da bi lahko to imelo škodljive posledice za postopek pred upravnim sodiščem. Zdaj bodo odločbo informacijske pooblaščenke izvršili “po preteku ustreznih rokov”. Pri Pirc Musarjevi pa še niso končali postopka glede objave posnetka Janše, ker mu še niso mogli vročiti poziva.

2. Za vračilo ponuja hišo

Janković je tudi zatrdil, da je držal obljubo, da bo pomagal vrniti dolg sina Jureta podjetniku Marjanu Pišljarju, ki mu je dolžan tri milijone evrov. Šeststo tisoč je že plačal, je zatrdil župan in dodal, da Pišljarju za poplačilo dela dolga ponuja hišo v Grosupljem, v kateri je živel Jure z družino, zdaj pa je že pol leta prazna, a je ta ne želi. Na vprašanje, kako bodo poplačali preostali dolg, ni želel odgovoriti.

3. Dve rešitvi za Stožice

Prav tako še ne ve, kako se bo razpletla zgodba o dokončanju Stožic. Po Jankovićevih besedah sta v igri dva scenarija. Eden je, da bi dokončali le prvi del trgovskega centra s streho, na kateri bi Mestna občina Ljubljana (MOL) nato dokončala javni park, drugi pa, da bodo dali denar (potrebnih je več kot 30 milijonov evrov) za dokončanje celotnega centra. “Najslabše za vse bi bilo, če bi šel Grep v stečaj. Mi bi nato v stečajnem postopku uveljavljali penale.” Na vprašanje, zakaj jih ne že zdaj, preden gre Grep v stečaj, je odgovoril: “Če bi to storili, bi šel Grep takoj v stečaj. To bi bilo nesmiselno.”

4. Še en obubožan

Uroš Ogrin, ki je direktor Grepa in Gradisa skupine G, bo predvidoma naslednji mesec začel graditi novo garažno hišo Kozolec II, projekt MOL in Zil Inženiringa, ki je v slabem finančnem položaju – med drugim je imel blokirane račune. To Jankovića delno skrbi, a rešitev vidi v tem, da bo lahko od Zila odkupil vseh 250 parkirnih prostorov v garaži po proizvodni ceni, če bo imel ta težave. Koliko bo eno stalo, ni povedal. Je pa napovedal, da še letos na Trgu republike ne bo več parkirišča.

5. Lokal je javni interes

Izdal je še, da bo MOL svojemu zavodu Šport Ljubljana dala v upravljanje prostor na Bregu 2, kjer bo ta imel lokal, v katerem bodo lahko športni klubi tudi prodajali vstopnice, drese in spominke. Javnega razpisa za upravljanje prostora ni bilo, ker je to v javnem interesu, je še rekel Janković in dodal, da bo predvidoma odprt do evropskega prvenstva v košarki.

Komentarjev 28
  • jožateboža 09:16 09.maj 2013.

    Morda si mislil "ruralnih" delov države! Pa ti še slovensk ne zaš :)Pejd ke skot s pršel!

  • jožateboža 09:13 09.maj 2013.

    Menda si mislil ruralnih delov države. Pa ti še slovensk ne znaš, bimbo

  • Žurnalček 08:58 09.maj 2013.

    Jaz sem za to , da nekdo od komunalcev stoji ob kontejneru in pregleduje , kako posamezniki sortirajo smeti. Nikoli ne moreš uveljaviti pametne stvari , če tiste , ki mečejo vse mešano, ne usekaš dobro po prstih in žepu ...prikaži veču ! 20-30 % ljudi , se bo povsod in zmeraj našlo , ki se bodo šli pametnjakoviče in šli kontra vsem. Jaz dvema v bloku vedno bentim , samo nič ne pomaga, Snaga pa kaznuje celi blok. Takim je najboljše vzeti smeti iz kontejnerja in jih rasuti pred njegovimi vrati .