Slovenija
972 ogledov

Janković ovadil tožilko

Zoran Janković Saša Despot
Na tožilstvo so odvetniki ljubljanskega župana Zorana Jankovića podali ovadbo zoper tožilko Blanko Žgajnar in pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu Aleksandra Lenarda.

Zaradi posredovanja ovadb zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića tožilki in tožilskemu uradniku odvetniki ljubljanskega župana očitajo kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov.

Spletni portal Pod črto je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva pridobil kopije več kazenskih ovadb, ki jih je proti Jankoviću in podjetju Electa inženiring na specializirano državno tožilstvo vložil Nacionalni preiskovalni urad. Tožilstvo je zahtevo portala po posredovanju ovadb sprva zavrnilo, a se je portal pritožil. Pooblaščena uradna oseba za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu Aleksander Lenard je skladno s postopkom za mnenje o tem povprašal tožilko v teh zadevah, Blanko Žgajnar.

Kot je po objavi ovadb medijem pojasnila tožilka, je tožilstvo kazenske ovadbe proti Jankoviću mediju posredovalo skladno z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Sama pa je ocenila, da posredovanje ovadb javnosti ne bi škodilo interesom kazenskega postopka, saj ko je v zadevi vložena zahteva za preiskavo, imajo vsi osumljenci dostop do vseh dokumentov.

Zoran Janković Odziv Slovenija Zoran Janković: O ovadbi zaradi domnevnega dogovarjanja za seks v zameno za zaposlitev

Odločitev ne pomeni nove prakse

Objava je precej razburkala javnost, porajala so se vprašanja, ali bo to nova praksa in bodo odslej vse ovadbe javne. Na vrhovnem državnem tožilstvu so poudarili, da odločitev v eni zadevi nikakor ne pomeni uvajanja nove prakse posredovanja kazenskih ovadb.

Ob tem so napovedali, da bodo "zaradi zagotavljanja restriktivne prakse na področju zahtev za dostop do dokumentov iz tožilskih spisov" sprejeli potrebne dodatne ukrepe, med drugim oblikovali smernice za pomoč pri vodenju teh postopkov ter izvedli nadzor državnotožilske uprave.

Vrhovno državno tožilstvo komentarja na ovadbo tožilke še ni podalo.

Zoran Janković Slovenija Pravosodno ministrstvo: Zakon je bil doslej enak za vse. Ga bo treba zaradi Jankovića spremeniti?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar praufo
    praufo 10:13 01.september 2017.

    tale zoki scena je že prav dolgočasna, nej pa novinarji poiščejo kakšne prisluhe, pa naj jih dajo na jutub, potem se bo pa usral ... in usrali se boste vsi ki mislite kako je vaš zoki sposoben ... sposoben ker ...prikaži več so mu vsa vrata odprta v tej gnili sloveniji, in zapravlja keš samo zato, da kasira provizije, on in njegova mafijska familija

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 17:42 31.avgust 2017.

    Bolje se ukvarja z sodiščem,kot pa znami.Za nas ceneje.Tako ali tako je kriv.

  • mižimaži 16:51 31.avgust 2017.

    ZOKI je car....